Bosna Kahvesi Nasıl Yapılır? - Boşnak Kahvesi Nasıl İçilir?

Boşnak Kahvesi Nedir, Bosna Kahvesi Nasıl Yapılır? Nasıl İçilir?
bosna kahvesi nedir, nasıl yapılır, tadı nasıldır, nasıl içilir, Www.KahveKafe.Net
Pek çok insana Bosna Hersek veya Saray Bosna ile ilgili ne bildiğini sorsanız, genellikle iç savaş veya tarihi yerlerinden bahsedecektir. Bosna kahvesi diyen çok az insanla karşılaşırsınız. Oysa Bosna kahvesi, Bosna kültürünün vazgeçilmez ögelerinden birisidir.
Türkiye'de çay neyse, Bosna'da da Bosna Hersek'te de kahve odur. Bosnalılar kahveye "Kahva" ya da "Kafa" diyorlar. Kahve kültürleri çok geniş, yani dünyanın en çok kahve içen milletlerinden birisi Bosna halkıdır.
Boşnaklar için, sıradan bir ikram değildir kahve;  misafire verilen değerin, akrabalık ve dostluk ilişkilerinin sıcacık bi sembolüdür. 

Bu nedenledir ki, biz de bu harika lezzeti yerinde tatmaya karar verdik. Türk kahvesine oldukça benzeyen Bosna kahvesini yerinde tattık. İşte Bosna gezimiz ve kahve tadımımız...

Bosna Sokaklarında Kahve Satan Dükkanların Önündeyiz.
"Bosna sokaklarında satılan kahve dükkanlarının önünden geçiyoruz. Tucana Kahva Šehar isimli dükkanın dışında bulunan tezgahın üstünde paketlenmiş kahvelerin fiyatını inceliyoruz. Tezgahta bulunan 250 gram kahvenin fiyatı Bosna para birimine göre 5 KM yani 2,5 Euro. 500 gram kahvenin fiyatı da 10 KM yani 5 Euro
bosna kahvesi fiyatı, bosna kahvesi nedir, nasıl yapılır, tadı nasıldır, nasıl içilir, Www.KahveKafe.Net
Şimdi de Tucana Kahva Šehar isimli kahve dükkanının içine girip şöyle bir göz atalım, bakalım neler varmış. İçeride ki raflarda sadece kahve ve kahve çekirdekleri satıldığını görüyoruz. Kahveler bildiğimiz Türk kahvesinin aynısı ama içerideki Hanımefendi duymasın... Çünkü Bosnalılar bu kahvelere Türk kahvesi denmesini istemiyorlar ve bu kahvelere Bosna kahvesi diyorlar. Bu olay aynı şekilde Yunanlılarda da var; Türk kahvesi, Yunan kahvesi gibi. Biz hazır buraya gelmişken, buna Bosna kahvesi diyelim ki hem onlar üzülmesin hem de gönüllerini almış olalım. 
bosna kahvesi fiyatı, bosna kahvesi nedir, nasıl yapılır, tadı nasıldır, nasıl içilir, Www.KahveKafe.Net
Evet raflarda bulunan kahveler bu şekilde. Dükkan içini incelediğimizde yine Türkiye'de gördüğümüz manzarayı görmekteyiz. Tezgah kısmında yeni öğütülmüş toz kahve bulunuyor. Bu kahve, gelen müşterilere taze bir şekilde istediği kadar satılıyor. İçeride bir şey dikkatimizi çekti ve hemen onun yanına gittik. Bizde de genelde dibek kahvesi yapımında kullanılan bu makine, dükkanda kavrulan kahve çekirdeklerini toz haline getiriyordu. Eskiden elle yapılan işlemin ülkemizde olduğu gibi burada da makineli sistemle yapıldığını görmüş olduk. Aslında eskiyi canlandırmak için güzel bir sistem. Belki eskiden bu şekilde tokmakla dövülen kahveler daha lezzetli oluyordu kim bilir.
bosna kahvesi fiyatı, bosna kahvesi nedir, nasıl yapılır, tadı nasıldır, nasıl içilir, Www.KahveKafe.Net
Yalnız şunu da söylemeden geçemicem; kahve dükkanı içerisi çok güzel kahve kokuyor gerçekten."

Hazırlanışından ikram edilişine, yanındaki lokumundan içilişine kadar başlı başına merasimdir Boşnak kahvesi tüketimi. Bu nedenle kahvenin Bosna'nın milli içeceği olduğunu söylemek yanlış olmaz. Peki Bosna kahvesi nasıl yapılır? İşte Bosna kahvesinin yapılışı..

Bosna Kahvesi Nasıl Yapılır?
boşnak kahvesi, bosna kahvesi nedir, nasıl yapılır, tadı nasıldır, nasıl içilir, Www.KahveKafe.Net
✦ Bakır cezveye 3 çay kaşığı kadar öğütülmüş kahve konulup, bir süre ateşte pişirilir. 
✦ Daha sonra üzerine kaynatılmış su ilave edilir ve karıştırıp ocak üzerinde köpürmesi beklenir. 
✦ Cezvede kahve köpürür ve kahvenin köpüğü indikten sonra, bu işlem birkaç defa daha tekrarlanarak güzel bir şekilde pişirilir.
✦ Ve son olarak Bosna'ya özgü lokum ve fincanlar ile bir bardak su yanında kahve servis edilir.

Bosna kahvesinin yapımı, Türk kahvesine oldukça benziyor ancak buradaki fark; içine kahve eklenen cezveyi susuz bir şekilde ocağa almaları, kaynar su döküp karıştırmaları ve köpüren kahvenin köpüğünün inmesinden sonra tekrar köpürtülerek sunulması...

Bosna'da kahve kültürü öylesine yerleşmiştir ki, Bosnalılar saatlerce süren sohbetlerinde kahveyi eksik etmezler masalarından. Bosna kahvesinin popülaritesinin bu noktalara gelmesi tesadüf değil elbette. Tanıtım için oldukça fazla çalışılmış. 2004 yılında Saraybosna'da altın renginde 1 metre 25 santimlik dev bir cezvede, vatandaşlara ücretsiz kahve dağıtılmış ve bu 650 litrelik dev cezve Guinness Rekorlar Kitabı'na dünyanın en büyük cezvesi olarak geçmiştir. O günden sonra, Bosna kahvesinin tanıtımında dünyanın dört bir yanında yapılan birçok etkinlikte sergilendi ve kullanıldı.
boşnak kahvesi, bosna kahvesi nedir, nasıl yapılır, tadı nasıldır, nasıl içilir, Www.KahveKafe.Net
Hemen şunu söylemeden de geçmek olmaz. Bosnalılar bu duruma belki üzülebilir ama artık bu rekor Türkiye'ye geçti diyebiliriz. İstanbul Marmara Forum Alışveriş Merkezi'nde 1-20 Kasım 2018 tarihleri arasında düzenlenen "International Forum Coffee Weeks" kahve etkinliğinde, dünyanın en büyük Türk Kahvesi dünyanın en büyük cezvesi ile pişirilmiştir.
90 kg kahve, 20 kg şeker ve 2,5 ton su ile 10 usta tarafından yaklaşık 3 saat kaynatılarak hazırlanan 2,5 tonluk Türk kahvesi rekor denemesinden başarıyla geçmiştir. Hazırlanan mis kokulu Türk kahvesi ise, etkinliğe katılan 25 bin kişiye dağıtılmıştır. 
dünyanın en büyük Türk kahvesi, en büyük Türk kahvesi cezvesi
1 metre 85 santim uzunluğunda üretilen dünyanın en büyük cezvesi, Guinness Rekorlar Kitabına adını yazdırmıştır. Böylece Milli değerimiz olan Türk kahvesi rekoru Türkiye'ye taşınmıştır.

Bosna Kahvesini Tadıyoruz.
"Ee Bosna'ya gelip de Bosna kahvesi içmeden olmaz demi. Şimdi bir kahve dükkanına gidelim ve sıcak sıcak közde pişmiş Bosna kahvesini tadalım. Evet kahvemiz de geldi sunumu resimde gördüğünüz şekilde, 3 tane fincan var ve bir tane bakır cezvede özel Bosna kahvesi var. 
boşnak kahvesi sunumu ve servis, bosna kahvesi nedir, nasıl yapılır, tadı nasıldır, nasıl içilir, Www.KahveKafe.Net
Peki neden 3 fincanla geliyor diyebilirsiniz, hemen anlatalım:
- Birinci fincanda şeker ve üstünde lokum bulunuyor.
- İkinci fincan  boş, kahveyi içmek için kullanılıyor.
- Üçüncü fincanda ise sıcak su bulunuyor. Bu da cezve dibinde kalan kahve telvesinden tekrar kahve içmemiz için.

Bosna'da az şekerli, orta şekerli ve tam şekerli diye kahve gelmiyor. Burada bulunan birinci fincanın içerisinde kıtlama şeker ve üzerinde de lokum geliyor. Fincanda bulunan lokumu kenara alıyoruz ve altında bulunan şekeri kıvamına göre cezveye atıyor ve bunu cezvede karıştırıyoruz. 
Daha sonra ikinci bir fincanımız var, bu fincan boş ve iç taban kısmında Ayyıldız sembolü bulunuyor. Ay yıldızlı fincanımıza kahvemizi döküyoruz. Burada kahve yanında verilen fincanlar kulplu değil. Neden bu fincanlar kulplu değil onu da şöyle anlatalım. Şimdi bu fincanlar yıldızı temsil ediyor, kahveyi içerken de tutuş şeklimiz hilali temsil ediyor. Yani kahve içerken ayyıldız şeklinde içiliyor kahve. Bunun da gerçekten güzel ve etkileyici olduğunu söyleyebiliriz. 
boşnak kahvesi sunumu ve servis, bosna kahvesi nedir, nasıl yapılır, tadı nasıldır, nasıl içilir, Www.KahveKafe.Net
Ülkemizde mırra kahvesi'de bu şekilde kulpsuz fincanlarda içilmektedir. Acaba onlarında bu şekilde bir hikayesi mi vardı demeden geçemicez.
Bu arada Mırra Kahvesini merak ediyorsanız, Mırra Kahvesi Nedir, Nasıl Yapılır? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Üçüncü fincanımızda sıcak su bulunuyor. İsteyenler bu sıcak suyu, kahveyi içtikten sonra cezve içerisinde kalan telveye döküyor ve karıştırarak tekrar fincana döküyor. Böylece 2. kahveyi de bu şekilde içmiş oluyorlar. Tabi 3 fincanlı sunum her yerde olmayabiliyor. Bazı yerlerde tek fincan, cezve, lokum ve su ile servis yapıldığını da söyleyebiliriz.

Peki Boşnak kahvesinin tadı nasıl?
Bosna kahvesinin tadı güzel, bildiğimiz Türk kahvesi tadındadır. 

KahveKafe olarak sizin adınıza Bosna'da bu kahvenin tadına baktık. Sizlerinde buraya gelmeniz ve buraları görmeniz dileğiyle...

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski