Uçuk Nasıl Geçer? - Uçuğa En Hızlı Çözüm - Evde Uçuğa Ne İyi Gelir

Uçuk Nasıl Geçer? - Uçuğa En Hızlı Çözüm - Evde Uçuğa Ne İyi Gelir
uçuktan kurtulmak için doğal yöntemler nelerdir - Www.KahveKafe.Net
Dudaklarınızda karıncalanma hissi mi yaşıyorsunuz? Dikkat edin hemen bir grup kabarcık ortaya çıkabilir. Evet neyden bahsettiğimizi sanırım anladınız. Pek çoğumuzun sevmediği şeyden, uçuktan bahsediyoruz.

Ateş kabarcıkları olarak da bilinen uçuk, Herpes Simpleks Virüsü Tip 1 (HSV-1) nedeniyle ortaya çıkan ve genellikle dudaklar, burun ve çene çevresinde görülen; ağrılı, içi su dolu keselerden oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Bununla birlikte, virüs her zaman yaralara neden olmaz ve çoğu zaman vücudunuzda hareketsiz bir şekilde kalır. Virüs, içi su dolu keselerden oluşur ve o keselerin patlamasıyla yayılan sıvılar, cilt-deri temasıyla çevrenizdeki insanlara ya da oral ilişki sebebiyle partnerinizin cinsel bölgelerine yayılabilir.

Uçuk Neden Çıkar - Uçuk Neden Olur?
Uçuk, vücutta yaşanan hormonal değişiklikler (özellikle adet sırasında), ateş, yorgunluk, yoğun tempolu ve ağır spor sonrası, duygusal stres, derin üzüntü, uykusuzluk, cilt travması ve aşırı güneşe maruz kalma gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Virüs bu gibi faktörler sonucu uyku modundan kalkar ve yeniden aktif hale gelir.

Uçuk Belirtileri Nelerdir?
uçuk belirtileri nasıl anlarız - Www.KahveKafe.Net
Uçuk virüsü taşıyan çoğu insan, herhangi bir belirti görmediği için taşıyıcı olduğundan habersizdir. Bu durum, virüsü istemeden de olsa daha çok kişiye bulaştırmaya yol açabilir.
Virüs taşıyan kişinin uçuk çıkardığı ve belirtilerini gördüğü süreye "atak" ismi verilir. En şiddetli uçuk atağı, ilk ortaya çıkan ataktır. Bunun sebebi; bağışıklık sisteminin o an bu atağa hazırlıksız yakalanması ve daha önce herpes simpleks virüsüne karşı antikor(vücudun savunma maddesi) geliştirmemiş olmasından kaynaklanmaktadır.

İlk ortaya çıkan uçuk ataklarında belirtiler çok şiddetli olabilir. Bu belirtileri ise şöyle sıralayabiliriz:
✧ Şişmiş diş etleri, ağız içi, ağız çevresi ve dilde oluşan ağrılı yaralar
✧ Dudak çevresinde ortaya çıkan içi sıvı dolu kabarcıklar
✧ Ağız ülserleri
✧ Ağız ve dilde oluşan ağrı
✧ Dilde oluşan şişlikler
✧ Yutkunurken zorlanma
✧ Boğaz ağrısı ve şişlik, boğaz enfeksiyonu
✧ Yüksek ateş
✧ Dudaklarda ve ağız çevresinde oluşan kaşıntılar
✧ Normal tükürük seviyesinde yaşanan artış
✧ Vücudun aşırı su kaybetmesi (Dehidratasyon)
✧ Mide bulantısı ya da baş dönmesi (kendinizi hasta hissetmek)
✧ Baş ağrısı

Uçuk Nasıl Geçer - Evde Uçuk Tedavisi Nasıl Yapılır? - Uçuktan Kurtulmanın Doğal Yolları
evde uçuk nasıl geçer - Www.KahveKafe.Net
Uçuk, genellikle bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Bu süre içinde sıvı dolu kesecikler patlayabilir, patladıktan sonra içindeki sıvı kabuğundan dışarı akar. Bu durumda virüsü bulaştırmamak için gerekli önlemleri almanız gerekir. Çevrenizdekilere cilt-deri temasında bulunmamaya çalışmalısınız. Her ne kadar uçuk geçici olsa da bu süreçte kendinize aynada bakmak, son derece can sıkıcı ve dehşet verici olabilir. Doğrusunu söylemek gerekirse, onlardan kurtulmak için kesinlikle bir günlük tedavi yoktur. Bizler KahveKafe olarak yaşanan bu rahatsızlığı en kısa sürede atlatmanız için sizlere, bazı basit ev tedavilerinden bahsedeceğiz. İsterseniz bu tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz. İşte uçuğu hızlı bir şekilde iyileştirebilen basit ev yapımı tedavi yöntemleri...

 Yöntem 1: Aseton Kullanımı - Uçuğa Aseton Sürmek
uçuktan kurtulmak için aseton kullanmak - Www.KahveKafe.Net
Aseton veya oje çıkarıcı, evde uçuk tedavi etmek için en güçlü ve kolay çözümlerden birisidir. Gece boyunca uçukları kurutmaya yardımcı olur. İhtiyacınız olacak şeyler: Aseton (ojes çıkarıcı) ve pamuklu çubuk.

➥ Uçuk Üzerine Aseton Uygulaması - Aseton Uçuğa Nasıl Kullanılır?
▸ Pamuklu çubuğu aseton içine hafifçe batırın ve bunu uçuk üzerine hafifçe uygulayın.
▸ Uçuk tamamen iyileşene kadar bu yöntemi günde iki kez tekrarlayın.

 Dikkat: Uçukları tedavi etmek için daima daha az aseton içeren bir oje çıkarıcı kullanın. Aseton, yanma hissi veya yanmalara yol açabileceğinden, sadece yara üzerine sürün. Ağzınıza veya ağız içine uygulamaktan kaçının. Uçuğa aseton uygulaması yaparken, ağzınızı mutlaka kapalı tutmaya çalışın. Eğer ağzınızda yanma hissi oluşursa, bu durumda etkilenen bölgeyi derhal soğuk suyla durulayın.

 Yöntem 2: Oksijenli Su (Hidrojen Peroksit) Kullanımı - Uçuğa Oksijenli Su Sürmek
evde oksijenli su ile uçuk nasıl geçer - Www.KahveKafe.Net
Hidrojen peroksit(oksijenli su), enflamasyonu(yangı veya iltihaplanma) azaltmaya ve uçuğun temel nedenini hedefleyen antiseptik ve antiviral özellikler içerir. Yaraların kurumasına, dezenfekte edilmesine ve iyileştirilmesine yardımcı olur. Oksijenli su ile uçuk tedavisi için ihtiyacınız olacak şeyler: %3 oksijenli su (hidrojen peroksit) ve pamuklu çubuk

➥ Uçuk Üzerine Oksijenli Su (Hidrojen Peroksit) Uygulaması - Oksijenli Su Uçuğa Nasıl Sürülür?
▸ Pamuklu çubuğu, %3 dereceli hidrojen peroksit çözeltisi ile az miktarda ıslatın.
▸ Islanan pamuğu, uçuk üzerine uygulayın ve kuruması için 5 dakika bekleyin.
▸ Ardından ıslak bir bezle ya da hafifçe soğuk suyla bölgeyi durulayın.
▸ Durulama işleminden sonra, bir peçete yardımıyla kurulayın.
▸ İstediğiniz sonuçları elde edene kadar bu yöntemi günde iki kez uygulayın.

 Dikkat: Hidrojen peroksit, cildinizde yanma veya batma hissine neden olabilir ama endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü bu yanma hissi geçicidir.

 Yöntem 3: L-Lizin(L-Lysine) Kullanımı - L-Lizin(L-Lysine) ile Uçuk Tedavisi
evde l-lysine ilacı ile uçuk nasıl geçer - Www.KahveKafe.Net
L-Lizin(L-Lysine), uçuğa neden olan herpes simplex virüsü üzerinde çalışan bir amino asittir. Viral enfeksiyon oluşumu, şiddeti ve iyileşme süresini azaltmaya yardımcı olur.
L-Lizin(L-Lysine), normal dozda tüketimlerde yan etkileri haricinde genellikle zararsız iken, fazla tüketimi vücutta kalsiyum emilimine neden olarak sağlığınızı etkileyebilir. Bu nedenle, eğer kolesterol veya trigliserit sorunları veya kardiyovasküler hastalıklardan şikayetçiyseniz, l-lizini kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

➥ Uçuk Tedavisi İçin L-Lizin(L-Lysine) Kullanımı
▸ Yemeklerden önce günde 2 kez 1000 miligram l-lizin almanız önerilir.
▸ L-lisin'i doğal yollardan almanız da mümkündür. Bunun için; sebze, baklagiller, balık, hindi ve tavuk gibi l-lizin açısından zengin gıdalar tüketebilirsiniz.

 Yöntem 4: El Temizleyici Jellerin Uçukta Kullanımı - El Temizleme Jeli ile Uçuk Tedavisi
evde el temizleme jeli ile uçuk nasıl geçer - Www.KahveKafe.Net
El dezenfektanları, uçuğa neden olan herpes simpleks virüsü ile savaşmaya ve onları yok etmeye yardımcı olur. Ayrıca uçuk yaralarının hızlı bir şekilde kurumasını ve yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. El temizleme jelini uçuk tedavisinde kullanmak için ihtiyacınız olan şeyler: El temizleme jeli ve pamuk

➥ Uçuk Üzerine El Temizleme Jeli Uygulaması - El Temizleme Jeli Uçuğa Nasıl Sürülür?
▸ Ceviz büyüklüğündeki pamuğun üzerine bir miktar el temizleme jeli sıkın.
▸ Herpes simplex virüsünün yayılmasını önlemek ve uçuğun daha hızlı iyileşmesini sağlamak için, jel sürülen pamuğu doğrudan uçuk bölgesine uygulayın.
▸ Uçuk tamamen iyileşene kadar bu yöntemi günde 2 defa uygulamanız yeterlidir.

 Yöntem 5: Çay Ağacı Yağı Uçukta Kullanımı - Çay Ağacı Yağı ile Uçuk Tedavisi
evde çay ağacı yağı ile uçuk nasıl geçer - Www.KahveKafe.Net
Çay ağacı yağı; antiseptik, antifungal ve antibiyotik özelliklere sahip bir yağ olmasından dolayı, uçuğu hızlı bir şekilde tedavi eder ve iyileştirici etki gösterir. Çay ağacı yağı, evde uçuk tedavisinde uygulanabilecek yöntemlerin en etkili olanları arasında, üst sıralarda yer almaktadır. Çay ağacı yağını uçuk tedavisinde kullanmak için ihtiyacınız olan şeyler: Çay ağacı yağı ve pamuklu çubuk

➥ Uçuk Üzerine Çay Ağacı Yağı Uygulaması - Çay Ağacı Yağı Uçuğa Nasıl Sürülür?
▸ Eczaneden veya aktarlardan aldığınız orjinal çay ağacı yağını, pamuklu çubuk üzerine 1 - 2 damla dökün. 
▸ Uçuğun iyileşme sürecini hızlandırmak için, yağ damlatılmış pamuklu çubuğu uçuk yaraları üzerine doğrudan ve hafifçe sürerek uygulayın. 
▸ Uygulamadan sonra, yağın doğal olarak buharlaşmasına ve bölgenin kurumasına izin verin. 
▸ Daha kısada daha etkili sonuçlar almak için, günde iki kez bu uygulamanın tekrar edilmesi gerekmektedir.

 Uyarı: Eğer cildiniz çok hassas bir yapıya sahipse, çay ağacı yağı yakıcı olabileceğinden asla doğrudan cilt üzerine uygulamayın. Hassas cilde sahip kişilerin çay ağacı yağını, eşit ölçüde su ile karıştırarak uygulama yapması gerekir.


 Yöntem 6: Nane Yağının Uçukta Kullanımı - Nane Yağı ile Uçuk Tedavisi
evde nane yağı ile uçuk nasıl geçer - Www.KahveKafe.Net
Nane yağı, hem HSV-1(Genellikle ağız, burun ve çevresinde görülür.) hem de HSV-2 (Genital bölgede görülür. Genital herpes ya da genital uçuk adı verilir.) ile mücadele eden mükemmel bir çözümdür. Nane yağı, dezenfektan görevi görmesi ve antiviral bileşenler içermesi nedeniyle uçuğun hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur. Nane yağını uçukta kullanmak için ihtiyacınız olan şeyler; iyi kalite nane yağı ve pamuklu çubuk.

➥ Uçuk Üzerine Nane Yağı Uygulaması - Nane Yağı Uçuğa Nasıl Sürülür?
▸ Nane yağını sürmeden önce, bir miktar su ve pamukla enfekte alanı temizleyin. 
▸ Pamuk çubuğunu nane yağına batırın veya üzerine 1-2 damla dökün. 
▸ Nane yağına batırılmış pamuklu çubuğu uçuklu bölgeye uygulayın. 
▸ Bu yöntemi uçuktan tamamen kurtulana kadar günde 2 defa uygulayın.

 Yöntem 7: Elma Sirkesinin Uçukta Kullanımı - Elma Sirkesi ile Uçuk Tedavisi
evde elma sirkesi ile uçuk nasıl geçer -  Www.KahveKafe.Net
Elma sirkesi, uçuk tedavisinde kullanılan en eski ve en etkili yöntemlerden biridir. Ünlü hekim Hipokrat, sirkeyi; enfeksiyon, iltihap ve ülserlerin temizlenmesinde kullanmıştır. Günümüzde, yaraların tedavisi için çok farklı ilaçlar çıksa da bazı uzmanlar yaraların tedavisinde doğal sirke kullanımını tavsiye ediyor.
Elma sirkesi; antibakteriyel, antiseptik ve terapötik(tedavi edici) özelliklere sahip olması nedeniyle, yaralara neden olan virüslerle savaşmaya ve onları yok etmeye yardımcı olur. Ayrıca elma sirkesi, uçukla birlikte oluşan su dolu kabarcıkların kurumasını da sağlar. Elma sirkesini uçukta kullanmak için ihtiyacınız olan şeyler; doğal elma sirkesi ve pamuk

➥ Uçuk Üzerine Elma Sirkesi Uygulaması - Elma Sirkesi Uçuğa Nasıl Sürülür?
▸ Ceviz büyüklüğünde ki pamuğa, botanik eczanelerden veya aktarlardan aldığınız doğal elma sirkesinden bir miktar dökün.
▸ Sirke ile ıslanan pamuğu, doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın ve yaklaşık 15 dakika boyunca tutun.
▸ Bu yöntemi uçuğun çıktığı ilk bir kaç gün boyunca, günde 3 defa sabah - öğle ve akşam olmak üzere yemeklerden sonra temiz olan bölgeye uygulayın. Akşam uygulamasını, yatmadan önce yaparsanız daha etkili olur.

 İpucu: Elma sirkesinden daha iyi sonuçlar almak istiyorsanız, kullandığınız elma sirkesi ölçüsünü çeyreği kadar limon suyuyla karıştırıp pamuk batırarak bölgeye uygulayabilirsiniz.

 Dikkat: Elma sirkesinin doğrudan uygulanması, ciltte yanma hissine ve kızarıklığa neden olabilir. Bu durumda endişelenmenize gerek yoktur, kısa süre sonra geçecektir. Diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise; sirkenin doğal üretimli olanını tercih etmenizdir. Piyasada satılan turşuluk sirke veya buna benzer diğer sirkeler, fabrika üretimi oldukları için uçuk üzerinde daha asidik özellikler gösterebilir ve cildi tahriş edebilir. Bu nedenle ev yapımı ve naturel olmayan sirkeler harici kullanmayın.

↠ Mutfakta her zaman ihtiyaç duyulan sirkeyi kendiniz de evde yapabilirsiniz. Bunun için; Evde Organik Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

 Yöntem 8: Buz Torbası veya Buz Küplerinin Uçukta Kullanımı - Buz ile Uçuk Tedavisi
evde buz küpleri ile uçuk nasıl geçer - Www.KahveKafe.Net
Buz kompresi uygulamak, uçuğu yatıştırmak ve rahatlatmak için harika bir yöntemdir. Buz kompresi, virüsün yayılması nedeniyle deride oluşan iltihap, kaşıntı ve batma hislerinin azaltılmasına yardımcı olur. Buz kompresini uçuğa uygulamak için ihtiyacınız olan şeyler; buz küpleri ve pamuk bez

➥ Uçuk Üzerine Buz Uygulaması - Buz Uçuğa Nasıl Sürülür?
▸ Bir kaç adet buz küpünü temiz bir bez içine yerleştirin ve bezi yanlardan tutup kıvırarak kapatın.
▸ Bez içinde sıkıştırılan buzu, elinizle uçuklu bölgeye yerleştirin ve hafif bazılı tutun.
▸ Bir kaç dakika bekletin ve kaldırın ve bu işlemi bir kaç kez tekrarlayın.
▸ Günde 2 veya 3 defa uygulayabileceğiniz bu yötem ile, uçuk nedeniyle oluşan şişliğin azaltılmasını ve bölgenin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

 Yöntem 9: Sarımsağın Uçukta Kullanımı - Sarımsak ile Uçuk Tedavisi
evde sarımsak ve sarımsak yağı ile uçuk nasıl geçer -  Www.KahveKafe.Net
Sarımsak, doğal yollardan alınan güçlü bir antibiyotiktir. Sarımsak ayrıca; antimikrobiyal, antienflamatuvar(yangı önleyici)  ve antiviral özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde uçuğun kısa sürede ve hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayacaktır. Uçuğun neden olduğu şişliklerin azaltılmasını, su kabarcıklarının kısa sürede kurumasını sağlayan sarımsağı uçukta kullanmak için ihtiyacınız olan şeyler; organik sarımsak ve sarımsak ezici

➥ Uçuk Üzerine Sarımsak Uygulaması Nasıl Yapılır? - Sarımsak Uçuğa Nasıl Sürülür?
▸ Sarımsak ezici içine 1 - 2 diş kabuğu temizlenmiş organik sarımsak ekleyin ve eziciden geçirin.
▸ Ezilen sarımsağı, küçük bir kap içine alın ve uçuklu bölgenin üzerine uygulayın.
▸ Yaklaşık 15 - 20 dakika boyunca uçuklu bölgede sarımsağı bekletin ve ardından durulayın.
▸ Bu yöntemi, uçukta yeterli iyileşme sağlayana kadar günde 2 defa tekrarlayın.
▸ Eğer sarımsağı ezmekle uğraşmak istemiyorsanız, kabuğu soyulmuş 1 diş sarımsağı ortadan ikiye kesin ve bir parçasını alarak uçuk üzerinde 15 dakika boyunca tutun. Aynı şekilde diğer parçayı da kullanabilirsiniz.

Alternatif olarak; sarımsak yağı kullanabilirsiniz.
Sarımsak yağına batırılan pamuklu çubuğu, uçuklu bölgeye günde 2 defa sürebilirsiniz.

 İpucu: Sarımsağın organik ve yerli olanını tercih etmeniz, iyileşme sürecini daha da hızlandıracaktır. Çin sarımsağı olarak piyasada satılan sarımsaklar, uçuk üzerinde çok etkili olmamaktadır.

 Dikkat: Sarımsak ilk sürüldüğü anda yanma hissine neden olabilir. Bu durumda endişelenmenize gerek yok, bu gayet doğaldır. Yanma hissi, bir kaç dakika sonra ortadan kaybolacaktır.

Evde Uçuk Tedavisi İçin İpuçları
evde uçuk nasıl geçer, uçuğu geçirmek için ipucu - Www.KahveKafe.Net
● Uçuktan kısa sürede kurtulmak için E ve C vitaminleri açısından zengin yiyecekler yemeye çalışın. C vitamini vücudun bağışıklık sistemini güçlendirirken, E vitamini uçuk sırasında oluşan tahriş ve ağrıları hafifletir. Meyve ve sebzelerden; domates, brokoli, ıspanak, fındık, kepekli tahıllar, avokado ve yapraklı yeşillikler, bu vitaminler bakımından zengin yiyeceklere birkaç örnektir. En azından uçuk geçene kadar bu tür meyve ve sebzeleri tüketmeye çalışın.
● Patates, ekmek, makarna ve diğer tahıllar gibi yüksek glisemik indeksli gıdaların tüketimini keserek vücudunuzun pH seviyesini düşürün.
● Diyet veya takviyelerinizden magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi yeterli miktarda alkalileştirici mineral aldığınızdan emin olun.
● Hazır meşrubatların yanı sıra diğer yapay tatlandırıcılar içeren gıdalar gibi yüksek fruktoz ve işlenmiş şeker alımını azaltın.
● Stres, sık sık görülen uçuğun ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden biridir, bu nedenle stresi önleyin ya da onu yönetmenin yollarını bulun.
● Fastfood benzeri gıda tüketimini bırakın ve daha doğal beslenmeye çalışın.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski