Kahve İçmek Sağlıklı mı Zararlı mı? - Kahve İle İlgili Merak Edilenler

Kahve İçmek Sağlıklı mı Zararlı mı? - Kahve İle İlgili Merak Edilenler
Bu muhteşem kokulu, öyle uzaktan kokusunu aldığımızda canımızı çektiren ve bizi kendimize getiren içecek, zararlı mı yoksa faydalı mı? Sanıldığının aksine bütün besinlerin, zararlı ya da yararlı olabilmesini etkileyen en önemli şey; sizin onu tükettiğimiz miktardır. Kahve için de aynı durum geçerlidir. Yani kahvenin günde 2 ya da 3 fincandan fazla tüketmeye başladığınız andan itibaren, artık zararlı etkilerini görebilirsiniz. Ancak; dozunda tüketildiğinde kahvenin oldukça faydalı etkileri de var.
Bunlardan bir tanesi; kahvesi tüketiminin zihinsel ve fiziksel performansı artırdığı yönündedir. Hatta bununla ilgili araştırmalara bile gerek yok, sabah uyandığınızda bir fincan kahve içtiğinizde, kendinize gelmenizden bu etkileri görebilirsiniz. Hatta sporcularda antrenman öncesi bir iki fincan kahve tüketiminin, performanslarını arttırdığı da görülmüştür.
Belki de en çok dikkatinizi çekecek faydasını sayıyorum kahvenin. Kahve, özellikle zayıflama konusunda son derece yardımcı bir besindir. Peki bu etki nereden kaynaklanıyor? İlk olarak, içeriğinde ki kafein metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı oluyor. Hızlanan metabolizmanızı, günlük daha fazla enerji yakmanızı sağlayarak, yağlarınızın yanmasını sağlıyor. Buna ek olarak bir diğer etkisi de; kahvenin iştah baskılayıcı etkisi oluyor. Kahve, iştahınızı baskılayarak sizin abur cubur tüketimini azaltıp daha tok kalmanızı sağlayabilir.
Üstelik diğer iyi yanı da, kahvenin kalorisinin son derece düşük olmasıdır. Sade 1 fincan kahvenin kalorisi yaklaşık 5 kalori civarındadır. Bu günlük ortalama 1800-2000 kalori ihtiyacı olan bir insan için hiçbir şeydir. Yani su gibi değerlendirebileceğiniz bir şey. Ancak burada kastedilen; aromalı, şekerli kahveler değildir. Kahvenin sade tüketiminden bahsedilmektedir.
Ancak kahve tüketirken dikkat etmeniz gereken bazı durumlar daha var. Hipertansiyon ile ilgili bir sağlık probleminiz varsa, kahve tüketimi tansiyonunuzun yükselmesine sebep olabilir. Aynı zamanda kadınlarda da, Premenstrüel (Adet Öncesi Gerginlik) dönemde olumsuz etkileri kahvenin arttırdığına dair ve bazı çalışmalar da vardır. Bunu kendiniz gözlemleyip, ona göre karar verebilirsiniz.
Kahve vücuttan su atılmasını sağlayan bir etkiye sahiptir. Bu da selülit gibi problemlerin artmasına sebep olabilir. Selülitle başa çıkmanız için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Durumu özetleyecek olursak; kahve doğru miktarda tüketildiğinde, oldukça faydalı bir içecek olabilirken, fazla tüketimi bazı sağlık problemlerine sebep olabilir. Her şeyi dozunda tüketmemiz gerektiğini unutmayın.


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski