Menengiç Kahvesi Nedir, Nasıl Yapılır, İçindekiler Nelerdir? - Menengiç Kahvesinin Üretim Süreci

Menengiç Kahvesi Nedir, Üretimi Nasıl Yapılır?

menengiç kahvesi nedir, nasıl yapılır
Menengiç kahvesi, Latince ismiyle "Pistacia Terebinthus" olarak bilinen ve sakız ağacıgiller familyasından olan Menengiç Ağacının meyvelerinden üretilen bir kahvedir. Halk arasında melengiç kahvesi olarak da bilinen bu kahvenin asıl ismi "menengiç kahvesi" dir. Bildiğimiz Türk kahvesi gibi hafızalara kazınan lezzette olmasa da, pişirme şeklinden ve fincanla sunulmasından dolayı kahve olarak tüketilmeye başlanmıştır. Kendine özgü hafif aromatik yapısıyla içenlere farklı bir deneyim yaşatmaktadır.

Türkiye'de Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinin dağlık ve engebeli alanlarında ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişen bu ağacın meyvelerine, yöresel farklılık göstermek kaydıyla; Çitlenbik, Çıtlık, Çıtıbık, Bıttım ve Çedene gibi isimler de verilmektedir. Oldukça yavaş bir gelişim gösteren bitki, en çok 10 metreye kadar uzayabilmektedir. Ağacın meyveleri salkım şeklinde olup, olgunlaşma döneminde kırmızı ve pembemsi renklerde olur. Hasat dönemine yakın da mavi ve mor arası bir renk alarak yöreye göre hasat edilir ya da hasat edilmeksizin dağlardaki kuşlar tarafından tüketilir. 

Son yıllarda menengiç kahvesine olan ilginin artmasıyla artık bahçelere de ekimi yapılmakta ve üreticiler tarafından yetiştirilmektedir. Peki menengiç meyveleri nasıl kahve haline geliyor? 
İşte sağlık açısından oldukça faydalı olan menengiç meyvesinin kahveye dönüşme süreci hakkında bilgiler...

Menengiç Meyvesinin Kahveye Dönüşmesi - Menengiç Kahvesi Üretimi

menengiç kahvesi meyveleri,menengiç kahvesi nerenin, menengiç kahvesi bitkisi  - www.kahvekafe.net
Olgunlaşan ve hasat edilen menengiç meyveleri büyük bir zahmetle toplanır, temizlenir ve güneşte bir kaç gün kurumaya bırakılır. Kahve yapmak için uygun kuruluğa gelen çedeneler hafifçe kavrulur. Kavrulan çedeneler macun kıvamına getirilmek için ayrı bir yerde ezilir veya daha kolay haliyle kıyma makinesine benzer menengiç çekme - öğütme makinesinden geçirilir. 

Bu kahve, sanıldığı gibi toz halinde değildir. Ezilme veya parçalama işleminden geçtikten sonra; yağlı, koyu kahve renginde macunsu bir kıvam alır. Elde edilen macunsu kahve, cam kavanozlara doldurularak buz dolabında veya 15 dereceyi geçmeyen serin bir yerde muhafaza edilir. Bu şekilde hazırlanan menengiç kahvesi, en doğal ve sağlıklı olanıdır. Eğer sizlerde menengiç kahvesinin tadına bakmak istiyorsanız, doğal olarak üretilen ve cam kavanozlarda satılan ürünlerden satın almalısınız.
menengiç kahvesi tahmis, menengiç kahvesi - kahvekafe.net
Günümüzde menengiç kahvesi, bazı zincir marketlerde ve alışveriş sitelerinde de satılmaktadır. Ancak bu satılanlar; "hazır sütlü menengiç kahvesi" adıyla ambalajlarda satılırlar. Süt tozu ile hazırlanan bu kahveler, doğal olarak hazırlanan ve kavanozlarda satılanların lezzet ve aromasını vermezler.

Menengiç Kahvesi En Doğal Haliyle Nasıl Hazırlanır? - Evde Menengiç Kahvesi Yapımı

İnternetten alışveriş yapmayanlardansanız ve yakınınızda bulunan marketlerde doğal yapım menengiç kahvesini bulamadıysanız, evde kendi kahvenizi üretebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan şey; çedene(menengiç) meyvesi...

Kuruyemişçilerden veya marketlerden yeterli miktarda menengiç meyvesi alın ve bu meyveleri bir tavaya dökerek ocakta biraz kavurun. Kavrulan çedeneleri sıvı bir kıvam alana dek robottan geçirin ve kavanoza doldurarak soğuk ve serin bir yerde muhafaza edin. Evet kahvemizin ana malzemesini evde kendimiz hazırladık şimdi de tarifine geçelim...

İşte Ev Yapımı Menengiç Kahvesi Tarifi...


Evde Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır?

menengiç kahve, menengiç kahvesi fiyat, menengiç kahvesi bim, hazır menengiç kahvesi, menengiç kahvesi toz - www.kahvekafe.net
Evde menengiç kahvesi yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Eğer Türk kahvesi yapabiliyorsanız, menengiç kahvesini hay hayli yaparsınız. Sadece kahvenin ana malzemesi olan ve yukarıda da anlattığımız menengiç kahvesi macununu bulmanız gerekecek. Bunu çevrenizde bulmanız biraz zor olabilir ama büyük marketlerde mutlaka vardır. Ayrıca alışveriş siteleri üzerinden de kolayca satın almanız mümkündür. 
Kavanozda satılan menengiç kahvesini aldığınızı varsayarak menengiç kahvesi yapımına geçelim.

👉Menengiç Kahvesi Yapımı, Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır?

Menengiç Kahvesi Kalorisi - Menengiç Kahvesi Kaç Kalori

Menengiç kahvesi, ülkemizde Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen yabani Antep fıstıklarının öğütülmesi veya makineden geçirilmesiyle elde edilen bir kahvedir. 
Bu kahvenin kalorisi ise; 
⦿ 1 tatlı kaşığı (5 gr) : 30 kcal
⦿ 1 Fincan (Normal) Sade Menengiç Kahvesi: 75 kcal
⦿ 100 gramında ise yaklaşık: 594 kcal vardır.


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski