KFC ve Popeyes Lezzetinde Çıtır Tavuk Tarifi - Evde Adım Adım Çıtır Kaplama Tavuk Nasıl Yapılır?

KFC - POPEYES ÇITIR TAVUK TARİFİ - EVDE GERÇEK ÇITIR TAVUK NASIL YAPILIR?

popeyes tavuk burger, popeyes tavuk but tarifi, popeyes tavuk tarifi - nefis yemek tarifleri - www.kahvekafe.net

Popeyes ve KFC fast food restoran zincirlerinde severek yediğimiz çıtır tavukları aslında evinizde yapmanız da oldukça kolay.

{tocify} $title={İÇİNDEKİLER}

İşte detaylı bir şekilde anlattığımız o nefis tarif ve yapımı...


KFC - Popeyes Çıtır Tavuk Tarifi - Evde Çıtır Tavuk Yapımı

📍 Yapacağımız tarifte kullanılan malzemeler yaklaşık 2 kg tavuk baget veya 2 kg parçalara ayrılmış bütün tavuk eti için yeterli oluyor. Sizler tavuk miktarına göre malzemelerde değişikliğe gidebilirsiniz.

Şimdi çıtır tavuk tarifinin aşamalarına ve açıklamalarına geçelim...

Evde Çıtır Tavuk Yapımı İçin Aşamalar

1- Brine (Tuzlu su , Salamura suyu) Hazırlama

tavuk salamura, brine yapımı, popeyes tavuk çeşitleri, popeyes tavuk yapma, popeyes tavuk içindekiler - www.kahvekafe.net

Brine, diğer adıyla salamuranın amacı; tavuğun kendine özgü rahatsız edici kötü kokusunu arındırmak ve göğüs eti gibi sert kısımları bile yumuşacık ve sulu yapmak içindir.

a) Tencereye kullanacağınız tavuğa göre yaklaşık 1,5 - 2 lt su koyun ve tencereyi ocağın üstüne alarak kaynamaya bırakın. (Daha hızlı olması için suyu Kettle ile de kaynatabilirsiniz.)

📌 Suyun miktarı içine atacağınız tavuk parçalarının su altında kalmasına yetecek kadar olmalı!

b) Su kaynamaya başladıktan sonra içine; 100 gr tuz, 40 gr toz şeker, 1 yemek kaşığı tane karabiber veya tane yoksa yarım tatlı kaşığı toz karabiber, 3 adet defne yaprağı , 3-4 diş sarımsak ve son olarak yarım çay bardağı sirke koyun.

📌 Sirkeyi, göğüs eti dışında ki tavuk parçalarında kullanmanıza gerek yok.

📌 Defne yaprağı ve tane karabiber kullanılması zorunlu değildir fakat en azından toz karabiber kullanın.

👉Ek açıklama: Brine içine girecek olan 100 gr tuzun çok fazla olduğunu düşünebilirsiniz fakat tavuk etleri sadece kapasitesi kadar tuzu içine alacağı için gerisi suyun içinde hapsolacaktır. Ayrıca tavuklar ihtiyacı kadar tuzu kendisi suyun içinden temin ettiği için tam ayarında bir tuzluluk oranına sahip olacak.

c)  Hazırlanan salamurayı (brine) soğumaya bırakın ve oda sıcaklığına gelene kadar kullanmayın !

📌 Tavukları içine atmadan önce, salamura suyunun oda sıcaklığına gelmesi gerekiyor yoksa tavuklar pişer.

d) Genişçe bir cam kap içine Tavuk parçalarını alın ve üzerine soğuyan salamura suyunu tülbent veya süzgeçten geçirerek dökün. Tavukların su üzerinde kalmaması için üstüne bir tabak yerleştirin. Ve son olarak streç filmle üzerini kapatarak yaklaşık 12 saat ile 1 gün boyunca buzdolabında bekletin!


2) Dış Kaplaması İçin Unu Hazırlama

popeyes tavuk malzemeleri, popeyes tavuk kova nasıl yapılır, popeyes tavuk sırrı - www.kahvekafe.net

Çıtır tavukta, dış ve iç kaplama çok önemlidir. Eğer iyi bir kaplama yapılmazsa tavuklar pişerken içinde bulunan su dışarı çıkar, istediğimiz sululuk ve yumuşaklık olmaz aynı zamanda içine yağ girer.

Aşağıda listelediğimiz baharatlar yerine, bu baharat karışımı ile neredeyse aynı olan Kajun(cajun) baharat karışımı satın alabilirsiniz. Böylece tek tek baharat aramazsınız ve sizin için daha az zahmetli olur. Cajun, tarifte bulunması zor baharatları bile içinde barındırıyor. Üstelik 500gr olan paketi şuanda 25-30 tl gibi fiyat etiketine sahip. Bu baharat karışımını sadece çıtır tavuk yapımında değil birçok yemek, kızartma, sote vb. gibi tariflerde kullanabilirsiniz.

Eğer evinizde kajun baharatı yoksa aşağıdaki baharat karışımını hazırlayın.

◦ Yarım çay kaşığı soğan tozu                      

◦ Bir çay kaşığı kuru hardal (Zorunlu değil !)

◦ Yarım çay kaşığı kurutulmuş fesleğen(reyhan) (zorunlu değil !)

◦ 4 çay kaşığı kırmızı toz biber (acı veya tatlı olabilir.)                        

◦ 3 çay kaşığı beyaz biber (zorunlu değil !)                         

◦ 1/3 çay kaşığı tuz                                                                        

◦ 1/3 çay kaşığı kekik (ince çekilmiş)                                             

◦ 1 çay kaşığı karabiber

◦ 2 çay kaşığı karbonat 

Bu baharatların hepsini arzu ettiğiniz kadar unun içerisine ekleyin.

📌 Biz sizlere 500 gr un öneriyoruz. Eğer kullandıktan sonra kalırsa, elekten geçirip topaklanmış parçaları çıkararak bir sonraki kullanım için saklayabilirsiniz.


3) Islak Kaplama Sıvısı Hazırlama

popeyes tavuk pişirme, popeyes tavuk parçası, popeyes parça tavuk kalori, popeyes baharatlı tavuk pilav yorumları - www.kahvekafe.net

Bu sıvı karışım, tavuklar pişerken yalıtım görevi görüyor ve içine yağ girmemesini sağlıyor.

Karışım için gerekli malzemeler:

◦ 2 adet yumurta

◦ 1 su bardağı süt

◦ 100 gr un

◦ 1,5 çay kaşığı tuz

Bu malzemelerin hepsini bir kabın içine ekleyin ve çırpıcı yardımıyla birkaç dakika boyunca iyice karıştırın. 

📌Karışımın kıvamı çok katı veya çok sıvı olmayacak. Kullandığınız malzemeye göre hafif farklılıklar olabilir. O nedenle malzeme ölçüsünü artırarak uygun kıvamı elde edin.

4) Dış Kaplama Şeklinin Verilmesi

popeyes tavuk refika, popeyes tavuk tarifi refika, popeyes terbiyeli tavuk - www.kahvekafe.net

Zurnanın zırt dediği yere geldik. Çünkü tavuğun istediğimiz çıtırlıkta ve görüntüde olması için bu aşamaya çok önem vermeli ve adımları dikkatli bir şekilde uygulamalısınız.

İlk defa yapan bir kişi için biraz da etrafı batırabileceğinden dolayı geniş ve derin bir kap kullanılması tavsiye edilir.

a) Hazırlamış olduğumuz dış kaplama ununu ve ıslak kaplama sıvısını ayrı ayrı kaplara koyun.

b) Brine'ın içinden tavukları çıkarmadan önce, dibe çöken tuzların etlerin bazılarına yapışıp aşırı bir tuzluluk oranına sahip oldurmaması için elimizle iyice karıştıralım ve homojenize edelim. Ardından tavukları çıkarıp alt kısmı delikli bir şeyin içine koyarak yaklaşık 1-2 dakika kadar fazla suyundan arındıralım. 

📌 Fazla bekletmeyin ki, içindeki su iyice çekilmesin.

c) Tavukları önce unun olduğu kabın içine koyalım ve her tarafına unun girdiğine emin olana kadar içinde karıştıralım.

d) Ardından tavukları alıp ıslak kaplama sıvısının içine koyarak dışının tamamen bu sıvı ile kaplanmasını sağlayın ve içinden çıkarırken hafifçe sallayarak üstündeki fazla sıvıdan arındırın.

📌 Sıvıdan yeterince arındırılmaz ise; hem kalın bir kaplama olur hem de buladıktan sonra tekrar una bulamak o unun topaklanmasına sebep olur. Çünkü o una sıvı karışımdan önce de buluyoruz. Bu tarifi ilk defa yapanlar ve acemi olanlar için un karışımının bir kısmını başka bir kaba almak daha iyi olabilir.  Aynı şekilde elimizin de sıvı karışıma değmemesi daha iyi olur çünkü sonraki tavukları una bularken o unun ıslanmasına sebep oluyor. 

e) Sıvıyla kaplanan tavukları tekrardan derin ve geniş kabımızda bulunan dış kaplama ununun içine atalım.

👉İsteğe göre ek malzeme:

Son un kaplaması için sade un yerine arzuya göre; parçalanmış sade mısır gevreği veya galeta unu da kullanabilirsiniz.

f) Tavukları un içinde biraz kaplayın ve üstünü un ile kapatın ardından iki eliniz ile üstünü kaplamış olduğunuz tavuklara bastırın.

📌 Bu işlem, tavuğun dışındaki kaplamanın pişirdikten sonra dağılmasını, soyulmasını engelleyecek ve çok güzel bir görüntü sağlayacaktır.

g) Sonra tek tek tavukları un içinde elinizle sıkın ve teker teker hafif bir şekilde sallayarak fazla unundan arındırın.

h) Bu adım aşırı önemlidir !  Kfc ve Popeyes tavuklarının şeklinin verildiği en önemli kısım bu adımdır. Çok dikkatli bir şekilde yukarıda yazılanların aynısını yapmanız gerekir.

Bunların hepsini doğru bir şekilde yaptıysanız görüntü yukarıdaki gibi olacaktır. 


5) Pişme Derecesi ve Kullanılan Yağ Miktarı

popeyes tavukları, popeyes tavuk göğsü, popeyes tavuk tarifi galeta unlu, popeyes tavuk tarifi mısır gevrekli - kahvekafe.net

◉ Tavukları kızartmak için kullandığımız yağ: Ayçiçek yağıdır.

◉ Yağ miktarı, kullanacağınız tavukların hepsini saracak ve tencerenin dibine değmeyecek kadar olması gerekiyor.

◉ Pişmenin tam bir derecesi yok! Önemli olan kızartırken ocağın yüksek ısıda olmamasıdır. Çünkü yüksek ısıda kızartma işlemi yaparken dış kaplama yanarak siyah bir hale bürünecektir. Yağı ilk ısıtma yaparken ocağın ısı ayarını maksimuma getirin ve yağ kızartmak için hazır hale geldiğinde ocağınızın ayarını yarım ile en yükseğin arasına getirin. (yaklaşık %70 seviyesi)

◉ Yağın tam ısınıp ısınmadığını bir kürdan veya tahta kaşık ile ölçeceğiz. Bunu yaparken tahta kaşık veya kürdanı tencerenin dibine değecek şekilde tutun. Eğer küçük baloncuklar çıkıyorsa yağınız ısınmış demektir.

◉ Hazırlanan yani dış kaplama şekli verilen tavukları, yağın içine yavaş bir şekilde bırakın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta; tavukların yağ içinde üst üste gelmemesi, yan yana ve uygun adette olmasıdır.

📌 Tavuklarınız fazla ise birkaç seferde azar azar pişirmenizde fayda var. Eğer tencereye gereğinden fazla tavuk parçası koyarsanız, dağılma ve dökülmeler olur. Bu da arzu ettiğimiz bir görüntü değildir.


6) Pişme Süreleri

popeyes tavuk parçaları, popeyes tavuk evde - www.kahvekafe.net

◉ 1-2 Ceviz büyüklüğünde olan göğüs parçaları » 8 dk

◉ Kanatlar » 8 dk

◉ Bagetler » 15-16 dk

◉ Büyük parçalı göğüsler (Kemikli olan) » 17-18 dk

◉ Fileto tavuk göğüsleri » 10 dk

📌 Verilen süreler yaklaşık sürelerdir ve sizin kullandığınız ocağın ayarına göre değişiklik gösterebilir. O nedenle ocağın başında durmalı ve tavukların dışı yeterince kızardığında, varsa Seyrek Telli Kevgir yoksa normal Delikli Kevgir yardımıyla fazla yağını süzdürerek ocaktan alın.

👌Püf Noktası:

Her pişirme yaptığınızda kevgir veya ince delikli bir süzgeç ile yağın içindeki pişmiş un parçalarını alın ve atın. Eğer bu işlem yapılmazsa; diğer pişirmelerde o pişmiş un parçaları yanacak ve pişirmekte olduğunuz tavuklara kötü bir tat ve görüntü verecektir. Aynı zamanda yağınızın kullanım ömrünü de kısaltacağından diğer pişirmelerde yağınızın kalitesi düşecektir.


7) Pişirme Sonrası Yapılacaklar (Kurulama, dinlendirme)

popeyes tavuk kova, popeyes acili tavuk, popeyes acılı tavuk tarifi, popeyes tavuk tarif - www.kahvekafe.net

Pişirilen tavukları altı delikli bir kap içine koyup fazla yağının süzülmesini ve yumuşamamışını sağlayacağız. Eğer delikli kap yoksa, üzerine peçete koyduğunuz herhangi bir kap da olur.

Pişirme sonrasında tavukların dışı ve özellikle içi inanamayacağınız kadar sıcak olacaktır. Bu yüzden yemeden önce hem biraz soğuması için hem de sularının içinde iyice yayılması için yaklaşık 5 - 10 dk bekletilmesi gerekir.

📌 Uygun sıcaklığa gelen tavukları; Ketçap, Mayonez, Hardal ve Patates kızartması ile servis edebilirsiniz.

8) Çıtır Tavukları Derin Dondurucuda Saklamak

popeyes terbiyesiz tavuk nasıl yapılır, popeyes baharatlı tavuk nasıl, popeyes baharatlı tavuk nasıl yapılır - kahvekafe.net

Çok zahmetli bir iş olması sebebiyle, fazladan yapıp depolamak sizin için daha kolay olur. Saklama için yapacağınız her işlem aynı fakat sadece kızartma süresini 5 dk yaptıktan sonra tavukları çıkarın ve fazla yağını süzün. Ardından bir saklama kabı içine alarak direk derin dondurucuya atın. 

İleriki zamanlarda istediğiniz kadar çıkarıp pişirme yönergesini uygulayarak çok zahmetsiz bir şekilde yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun...😋


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski