Spordan Önce Kahve Tüketimi - Spordan Önce Kahve İçilir mi?

Spordan Önce Kahve Tüketiminin Faydaları Nelerdir?

spordan önce kahve tüketmek
Kahvenin yararları bir hayli fazla. Kahvenin spordan önce tüketilmesinin sağladığı yararlar ise sık sık konuşulan bir konu. Bir çok sporcu için spora başlamadan önce kahve içmek artık bir alışkanlık haline gelmiş durumda. Spordan önce kahve tüketmek, metabolizma üzerinde yüzde 2 ila 11 arasında ektra hız sağlarken, kan dolaşımında ise 75 - 80 dakika boyunca performans üzerinde yüzde 30 artışa yardımcı oluyor.
Peki spordan önce kahve içmek gerçekten faydalı oluyor mu? Spordan önce kahve içerken nelere dikkat edilmeli, dikkat edilmesi gerekenler neler? Hepsi kahvekafe farkıyla bu yazımızda.

Kahve Enerjimizi Nasıl Artırıyor?

Vücudumuzda bulunan "adenozin" isimli kimyasal bileşen kendi reseptörlerine bağlandığında, merkezi sinir sistemimizi yavaşlatıyor. Bunun sonucunda, vücutta yorgunluk ve uyuşukluk hissi, sakinleşme ve dinginlik baş gösteriyor. Vücuda kafein alındıktan bir süre sonra, adenozin ve kafein karşı karşıya geliyor ve kazanan kafein oluyor. Kafein bu reseptörlere bağlandığında hem reseptörü ele geçirir hem de adenozin gibi olmadığı için hücre içi sinyal tepkimelerini başlatmaz. Böylece yorgunluk, uyuşukluk gibi hisler oluşmaz. İşte kahvenin uyarıcı ve enerji artırıcı özelliği bundan kaynaklanmaktadır.

Spordan Önce Kahve İçmenin Faydaları Nelerdir? 

 Konsantrasyon ve odaklanmaya yardımcı olur.
 Mevcut duruma göre ekstra kalori ve yağ yakımı sağlar.
 Kahvenin içindeki flavonoidler kan dolaşımını hızlandırır.
 İçeriğinde bulunan kafein maddesi kasları korumaya yardımcı olur.
 Spor esnasında oluşabilecek yorgunluğun azalmasına yardımcı olur.
 Egzersiz ve spor yaparken oluşabilecek ağrıların daha az hissedilmesine yardımcı olur.

Spordan Önce Türk kahvesi Nasıl ve Ne Kadar İçilmeli, Nelere Dikkat Edilmeli?

spordan önce kahve zararları, spordan önce kahve ekşi, KahveKafeNet
Kahve, spor yapacaklar için iyi bir tetikleyicidir; fakat bunun etkili olabilmesi için doğru zamanda ve doğru miktarlarda alınması gerekir.

Kahvenin, spora başlamadan 20 ile 30 dakika önce içilmesi daha uygun olacaktır. Çünkü bu zaman zarfında kahvede bulunan kafein vücuduna karışır ve yukarıda da belirttiğimiz faydaları göstermeye başlar. Ancak bu aşamada aşırı kahve tüketiminden de kaçınmak gerekir. Sağlıklı bir insanın ortalama olarak tüketmesi gereken miktar 150 ml filtre kahvedir bu da yaklaşık 100 mg kafein demektir. Kahve tüketildikten bir süre sonra, etkisi 20 - 25 dakika süresince devam eder. Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var. Eğer spor için kahve içiyorsanız, kahve içine ekstradan krema veya şeker eklememeye özen göstermelisiniz. Bizim tavsiyemiz hazır paketlerde satılan; Nescafe, Jacops, Cafe Crown değil, bunların yerine doğal Türk kahvesi veya sade filtre kahve tüketmenizdir. Ancak tercihe göre kahveye tarçın ekleyebilirsiniz. Böylece metabolizmanız hızlanarak kilo vermeniz kolaylaşacaktır.

Kahve tüketiminin saati de önemlidir. Saat 17.00’den sonra kafein tüketilmemesi sizin yararınıza olacaktır. Çünkü vücudun spor veya egzersiz sonrasında, sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi ve onarılması için dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu dinlenme de kaliteli bir uykudan geçer. Eğer siz saat 17.00’den sonra kahve içerseniz, içtiğiniz kahve uyku vaktine kadar vücuttan atılamayacağı için uyku saatinizi değiştirebilir. Bu da uyku düzeninizin bozulmasına neden olarak, uyku kalitenizi düşürebilir.

Bunların dışında kahveyi sadece spor için tüketmek istiyorsanız, antrenmanlar haricinde gün içinde çok fazla kahve içmemeye özen göstermelisiniz. Çünkü kafein, toleransı çok hızlı gelişen bir maddedir. Örnek vermek gerekirse; günlük, düzenli olarak alınan 150 mg kafein, artık size ilk günkü gibi bir performans sağlamayacaktır. Bu nedenle yapılacak spor veya egzersizden daha çok fayda görmek için, her defasında kafeinin dozunu yükseltmek gerekebilir. O nedenledir ki, spor veya egzersiz dışındaki vakitlerde kahve içmemeye çalışın. Spor için ise, haftada en fazla 3 defa tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Yani haftanın belirlediğiniz 3 günü, spordan önce kahve içebilirsiniz.
spordan önce kahve mi yeşil çay mı, spordan önce hangi kahve içilmeli, spordan önce hangi kahve, KahveKafeNet
 !  Bu yazımız sağlıklı bireyler içindir. Eğer başta kalp hastalığı olmak üzere herhangi bir rahatsızlığınız varsa, aşırı kafein tüketmek faydadan çok zarar verebilir. Bu tür sağlık sorunları olanlar için, kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski