Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir? - Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir? - Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?
zeytinyağı çeşitleri - KahveKafeNet
Naturel zeytinyağı, riviera zeytinyağı ve rafine zeytin yağı şeklinde temelde üç çeşit zeytinyağı bulunmaktadır. Bu üç çeşit zeytinyağı içinden hangisinin daha kaliteli olduğunu bu yazımızda sizlere açıklayacağız. Riviera zeytinyağı ne demek ya da Naturel zeytinyağı ya da Rafine zeytinyağı? İşte bu soruların cevaplarını bilmiyorsanız ve merak ediyorsanız, bu yazmızı okuyabilirsiniz.
Zeytinyağına geçmeden önce, size yağ asitleri hakkında birkaç bilgi vermek istiyoruz. Yağ asitleri; Doymuş ve Doymamış şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Hatta doymamış yağ asitleri de; tekli doymamış ile çoklu doymamış şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Doymuş yağ asitleri nerede bulunuyor diyorsanız, hayvansal kaynaklı yağlar doymuş yağ asitleri yönünden zengindir. Peki zeytin yağında hangi yağ asitleri var? Zeytinyağında %55 - %83 oranında oleik asit bulunuyor ve oleik asit ise, tekli doymamış yağ asitidir. Biz biliyoruz ki, doymuş yağ asitleri ya da doymuş yağlar da diyebiliriz sağlık açısından olumsuz etkiler gösterirken, doymamış yağ asitleri yani doymamış yağlar sağlık üzerinde pozitif olumlu etkiler göstermektedir. Zeytinyağında da, oleik asit yani tekli doymamış yağ asit bulunmaktadır.

Zeytinyağının kalitesini belirlerken, yağın asitlik derecesi bizim için önemlidir. Yağın asitlik derecesi arttıkça kalitesi azalmaktadır. Yani bir zeytinyağının asitlik derecesi ne kadar düşükse, kalitesi o kadar yüksektir diyoruz. Üretilen zeytinyağları temel olarak 3 şekilde sınıflandırılmaktadır. Bunlar; Naturel zeytinyağı, Rafine zeytinyağı ve Riviera zeytinyağıdır.
kaliteli zeytinyağı özellikleri - KahveKafeNet
Naturel Zeytinyağı Nedir? 
Naturel zeytinyağları, herhangi bir kimyasal muameleye maruz bırakılmadan üretilen zeytinyağlarıdır. Aynı zamanda zeytinlerin doğal özelliklerini bozmayacak bir sıcaklıkta, mekanik ve fiziksel araçlarla üretilmektedir. Naturel zeytinyağı kendi arasında; Natürel sızma zeytinyağı, Naturel birinci zeytinyağı, Naturel ikinci zeytinyağı olarak 3'e ayrılmaktadır.
* Naturel sızma zeytinyağının ne tadında ne de kokusuna herhangi bir kusur bulunmamaktadır ve asitlik derecesi ise, en çok % 1 'dir.
Her tür yemeğe uygun olan naturel sızma zeytinyağı; salatalarda, kahvaltılarda, soslarda yoğun olarak kullanılır ve oldukça sağlıklıdır.
* Naturel birinci zeytinyağına baktığımızda ise, asitlik derecesi en çok % 2'dir. İlk sıkımın ardından sıcak su kullanılarak elde edilmektedir. Sızmaya göre, daha yoğun tat içerir. Kokusu ve tadında hafif kusurlar bulmak mümkündür.
* Naturel ikinci zeytinyağına baktığımızda ise, asitlik derecesi % 2 üzerinde ve en çok % 3.3 tür.

Rafine Zeytinyağı Nedir?
Rafine zeytinyağı, naturel zeytinyağından farklı olarak bazı kimyasallar yardımı ile üretilen zeytinyağıdır. Naturel zeytinyağı, rafine zeytinyağından daha kaliteli olarak nitelendirilir. Rafine zeytinyağının asitlik derecesi % 0.3 tür. Daha önce de belirttiğimiz gibi, asitlik derecesi arttıkça kalite azalmaktadır. Rafine zeytinyağının asitlik derecesinin düşük olması, onun kaliteli olduğunu düşündürebilir ancak bu asitlik oranı, çeşitli kimyasallar yardımı ile elde edilmiştir. Yani rafine zeytinyağının çeşitli kimyasal işlemlerle elde edilen % 0.3'lük asitlik derecesi, bu yağı kaliteli yapmaz. Natürel zeytinyağında ise, herhangi bir kimyasal kullanılmadan bu asitlik derecesi mevcuttur. Rafine zeytinyağı, piyasada kızartma yağı olarakta satılmaktadır. Koku giderme, reçine giderme ve ağartma gibi işlemlerden geçerek üretildiği için, insan sağlığına uygun bir yağ değildir.

Riviera Zeytinyağı Nedir?
Riviera zeytinyağı ise, naturel ve rafine zeytinyağının karıştırılmasıyla oluşturulur. Asitlik derecesine baktığımız ise, en çok % 1,5'tur. Bu yağ, sıcak, soğuk yemeklerin yapımında ve kızartmalarda kullanılmaktadır. Bu yağa, "yemeklik tip zeytinyağı" adı da verilmektedir.

Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır? | Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Olur? | Kaliteli Zeytinyağı Donar mı? | Kaliteli Zeytinyağı Özellikleri Nelerdir? | Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Yapılır ? | Kaliteli Zeytinyağı Rengi Nasıldır?
kaliteli zeytinyağı değerleri - KahveKafeNet
- Satın alınan zeytinyağı buzdolabında belli bür süre sonra donmaktadır. Zeytinyağının donması onun kaliteli olduğunu göstermektedir. Eğer yağda donmayan kısımlar bulunuyorsa, o yağın katkılı olduğu anlamını çıkarmak yanlış olmaz.
- Zeytinyağının kendine özgü rengi, meyvemsi tadı ve kokusu olmalıdır.
- Zeytinyağını tadınca, kendine özgü aromasını hissetmelisiniz. Genize yayılması, dilin arka bölümlerinde hafif bir acılık hissi vermesi ve bu hissin kısa süre sonra ortadan kaybolması onun kaliteli olduğuna dair ipuçlarıdır.
- Gerçek zeytinyağında; burukluk, yakıcılık ve aroma gibi bu 3 özelliği iyi tanımalı ve bu tatlara yakın zeytinyağları tercih etmelisiniz.
- Her şeyde olduğu gibi zeytinyağı üretiminin de belli bir maliyeti vardır. Bu maliyet ücretlerinin altında satılan ucuz etiketli zeytinyağlarından uzak durmak gerekir. Satın almadan önce, internet üzerinde veya bulunduğunuz civarlarda, birbirine yakın fiyat etiketine sahip yağlardan ortalama bir fiyat hesaplaması yapmalısınız ve bu fiyata göre zeytinyağları almalısınız.
- Kaliteli zeytinyağını renginden anlamak pek mümkün değildir. Koklamanız, tatmanız gerekmektedir. Kokladığınızda zeytinyağının kendine özgü kokusu haricinde kötü ve ağır bir koku almamanız gerekir. Yine tattığınızda da, çok tatlı veya çok acı olmamalıdır. Ayrıca gerçek zeytinyağını tükettiğinizde, mide yanması gibi sorunlar yaşamamanız gerekir.


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski