Gevşeme Tepkisi İle Stresin Etkilerini Tersine Çevirme

Gevşeme Tepkisi İle Stresin Etkilerini Tersine Çevirme
gevşeme tepkisi ve stresle mücadele - KahveKafeNet
Kartal fırtına başladığında yükselerek fırtınaya aşabilen tek kuş türüdür. İnsanların da zorlu koşullarda yükselmesine ve daha rahat hissetmesini sağlayan özel bir sistemleri var, buna Gevşeme Tepkisi deniyor. Gevşeme tepkisi, ses tepkisinin tam tersidir. Stres anında ortaya çıkan etkileri, gerginlik, kötümser düşünceler veya kaygılar bunları azaltarak sakin bir rahatlığa geçmemizi sağlar. Bir balonun sönmesi gibi, rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etkisi var. Biraz pratikle çok gürültülü bir ortamda bile, sakin bir zihin ve dingin bir bedene  kavuşabilirsiniz. Güzel olan bu özelliğe doğuştan sahip olmanızdır. Ünlü bir doktor: "Gevşeme tabiatın sakinleştiricisidir" diyor. Rahatladıktan sonra sakin kalmak, odaklanmak ve harekete geçmek kolaylaşıyor. En basitiyle, iyi hissetmek çok daha kolay hale geliyor. Ya gün içinde sizi hızlıca dinlendiren, yenileyen ve harekete geçmesini sağlayan bu sisteme erişiminiz olsaydı. Gevşeme tepkisi, rahatlıkla güç kazanmamızı sağlar. Kısa bir sürede bir balonun sönmesi gibi olumsuz enerjiden kurtulur ve yenilenmeye başlarsınız. İçerideki rahatlık sayesinde; odaklanmak, öğrenmek ve harekete geçmek çok daha kolaydır.
Şimdi azıcık bilgi...
Aşırı stres durumunda, salgı bezleri sürekli hareket halindedir. Kana, adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarını pompalamaya başlarlar. Tüm sinir sistemi kırmızı alarm moduna geçer. Kan basıncınız yükselir, kalp atışları artar ve nefes alış verişi hızlanmaya başlar. Bu sistem sizin güvenliğinizi sağlar. Mesela ormanda bir aslanla karşılaştığınızda, sizi koruyabilir fakat uzun vadede bu stres, tüm vücudun enerjisini tüketip onu yıkıma götürür. Salgı bezleri bir süre sonra, aşırı çalışmaktan bitkin düşer ve uzun vadede vücut hastalığa açık hale gelir. Birçok insan bu noktada; yorgunluk, tükenmişlik, ağrı ve sızılardan bahsetmeye başlar.
Neyse ki bedenimiz, stresi tersine çevirmek için harika bir donanıma sahip. Fiziksel ve zihinsel bir gevşeme ile enerjinizi muhafaza edebilir ve daha verimli yönlendirmeye başlayabilirsiniz. Tabii burada bahsettiğimiz gevşeme, sinir sisteminizin gevşemesidir. Televizyon karşısında kendinden geçmeden bahsetmiyoruz. Fiziksel rahatlığın arttığı ve zihinsel hareketliğin yerini iç huzur ve sakinliğe bıraktığı özel bir rahatlık. Sinir sisteminiz kendi rahatlık sistemini harekete geçirmeye başladığında; uzun vadede yoğun strese maruz kalsanız bile, daha sakin ve kontrolde hissedebilirsiniz. Siz rahatladığınızda, hayatınızdaki sorunlar ortadan kaybolmaz ama; yeterince rahat, sakin ve enerjik hissetmeye başladığınız da, sorunlarla baş etmek veya onları aşmak kolaylaşır. Sorunlar bir süre sonra sizin üzerinizdeki gücünü kaybetmeye başlar.
stresten kurtulmanın yolları - KahveKafeNet
Stresi azaltmanın en iyi yollarından biri de, vücudun kendine özgü doğal sakinleştiricilerini kullanmaktır. Gevşeme tepkisi, sinir sisteminde stresin olumsuz etkilerini tersine çeviren sistemdir. Bu sistem devreye girdiğinde, vücutta derin bir rahatlama, dinlenme, iç huzur ve kendinizle barışık olma hali yaratır.
Şimdi stresli durumu tersine çevirmek ve gevşeyerek derin bir rahatlık hissetmenizi sağlayacak uygulamamıza geçelim.
Uygulamaya geçmeden önce, uygulamayı nasıl en verimli hale getireceğinize dair küçük tüyolar. Eğer bunlara dikkat ederseniz uygulamadan verimli bir şekilde yararlanırsınız.
1. Uygulamaya geçmeden önce; tuvalet, yeme-içme ihtiyaçlarınız varsa giderin. Böylece uygulama sırasında bu tür ihtiyaçlarla zihninizi meşgul etmezsiniz ve bedensel olarak kendinizi daha rahat hissedersiniz.
2. Kendinizi sakin hissedebileceğiniz ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir yere uzanın.
3. Bedeninizin rahatça yerleştiğinden emin olun. Rahatsızlık varsa boynunu veya belini destekleyebilirsin. Rahat ortopedik bir yatak veya eğimli bir koltuk sizin için en iyisi olacaktır.
4. İmkanınız varsa kulaklık takın ve gözlerinizi kapatarak, uygulama sırasındaki talimatlara uygun hareket edin.
5. Uygulama sona erdiğinde tam farkındalığına dön ve birkaç dakika da olsa, güzel duyguların keyfini çıkar.

Her şey hazırsa uygulamayı başlatalım:
Şimdi Play Tuşuna Tıkla ve Dikkatle Dinleme Yap » 

UYARI: Bu uygulama araba kullanırken veya dikkat gerektiren önemli işlerle ilgilenirken KESİNLİKLE yapılmamalıdır.
stresle başa çıkma - KahveKafeNet
Uygulamayla ilgili geribildirimde bulunursanız harika olur. Bunun için aşağıya değerli yorumlarınızı bırakmanız bizi mutlu edecektir.


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski