Evde ve İş yerinde Kötü Havayı Temizlemenin Doğal Yolları

Evde ve İş yerinde Kötü Havayı Temizlemenin Doğal Yolları
Evdeki hava, dışarıdaki havaya oranla 2 ila 5 kat daha kirli ve toksiktir. Evimizde yattığımız yataktan, pijamalarımıza kadar her şey zararlı kimyasal ve toksinler içerebilmektedir. Bu kirli havayı solumak; gözlerde kızarma, öksürme, cilt tahrişleri ve astım gibi semptomlara neden olabilir.
Zamanının çoğunu evde geçiren bireyler, bu tür rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bizde ev ve iş yerinizdeki havayı nasıl temizleyeceğiniz konusunda bilgilendirmek istedik. Çünkü, temiz havayı solumak, sağlıklı bir vücut için şarttır.
İşte Evinizde ve İş yerinizde Kötü Havayı Doğal Yollarla Temizleme Fikirleri...

Kötü Hava Nasıl Temizlenir? | Evde Kötü Havayı Arındırmanın Doğal Yolları | Odalardaki Kötü Havayı Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
1. Havalandırmayı Artırmak
Ülkemizde her evin bir penceresi ya da terası bulunmaktadır. Sanayiden ve yoğun trafikten uzakta yaşıyorsanız kapı ve pencereleri açarak havalandırma önerisi yapabiliriz. Ancak yoğun endüstri ve trafik alanına yakın şehir merkezlerindeyseniz, kapı ve pencere açarak havalandırma yapmanızı önermeyiz. Çünkü dışarıdaki hava kirliliğinin yaşam alanınıza girmesine izin vermeyiz. Bunun yerine Havalandırma Fanları (Banyo, Tuvalet ve Baca Aspiratörü ) ile evinizdeki kötü havadan kurtulabilirsiniz.
Yine mutfakta gazlı ocakta yemek pişirdikten sonra, mutlaka ortamın havalandırılması gerektiğini söyleyen araştırma ekipleri, gazlı ocakların nitrojen dioksit seviyelerinini artırdığını söylemektedir. Bu nedenle mutfağınızdaki kötü havayı, davlumbaz çalıştırarak dışarıya atmanız gerekir.
Ayrıca banyoda duş aldıktan sonra, havadaki tüm buharları ve ekstra nemi havalandırma fanları ile boşaltmaya dikkat edin. Çünkü nemli hava küf ve küf gelişimine neden olabilir.

2. Bal Mumu Mumları Kullanmak
Evinizde kokulu mumlar kullanmayı seviyorsanız, petrol türevli parafin mumlarından kaçının. Çünkü bunlar havaya; benzen, toluen gibi zararlı maddeler yayar. Bu mumlar yerine havayı iyonize eden, toksik bileşikleri ve diğer etmenleri nötralize eden bal mumu mumlarını tercih etmenizde yarar vardır. Bal mumundan yapılan mumlar, evdeki hava kalitesini arttırmanın yanı sıra vücuttaki bir çok rahatsızlığa da iyi gelmektedir. Sinüzit, Astım ve Saman Nezlesi rahatsızlığı olanlar için oldukça faydalıdır. Saf bal mumundan üretilen mumlar, hemen hemen hiçbir koku veya duman yaymadan uzun süre yanarak, ortamdaki allerjenleri temizlemektedir.

3. Doğal Tuz Lambaları Kullanmak
Kristal Tuzlar, havadaki su buharını çekerek havayla taşınan tahriş edici maddeleri, patojenleri ve allerjenleri azaltma eğilimindedir. Pembe Himalaya Tuzu, ortamdaki toksinleri çeken ve nötralize (nötr hale getiren) eden doğal bir iyonik hava temizleyicisidir. Odanızda veya ofiste masanızın yakınında bir Pembe Himalaya Tuzu Lambası bulunmasında fayda vardır. Dekor açısından da harika görünen bu tuz lamba, doğal turuncu ışığı ile mükemmel bir uyku çekebilirsiniz. Şunu da unutmayın! Tuz Lambaları, açıkken hava temizlediği gibi, kapalı kaldığında bile az da olsa etki sağlamaktadır.

4. Odanın Bir Kenarında Aktifleştirilmiş Kömür Bulundurmak
İç mekanlardaki havayı arındırmanın harika bir yolu, aktif karbon olarak da bilinen aktif kömür ile yapılır. Kokusuz, yüksek emiciliği vardır ve havadaki toksinleri gidermekle harikalar yaratır. Evdeki havayı doğal olarak arındırmanın bir başka harika yolu ise; bambu kömürüdür.

5. Odada Bahçe Bitkileri Bulundurmak
Toksinleri havadan filtrelemek için en iyi yöntemlerden biri de, evde canlı bitki bulundurmaktır. Ilıman ve güneş ışığı alan ortamları tercih eden Peace Lily, parlak ve dolaylı ışığı tercih eden Lady Palm ya da Broadleaf Lady Palm saksı bitkilerini odalarınızda bulundurabilirsiniz.
Butterfly Palm, Golden Cane Palm ve Bamboo Palm isimlerinde türleri bulunan Areca Palm bitkisi, parlak ve dolaylı ışıkta yetişmektedir. Özellikle halı kaplı odalarda veya yakın zamanda boyanmış alanlarda bu bitkiler muhafaza edilebilir.
Havayı temizlemeye yardımcı olan başka bir bitki ise; English ivy (Duvar sarmaşığı)'dir. Bu bitki bilgisayar, yazıcı, faks makinesi, modem bulunan odalarda bulundurulabilir. Spider Plants(Kurdele Çiçeği), karbon monoksit ve ksileni kontrol etmeye yardımcı olduğu için gaz ocağı bulunan mutfaklarda kullanışlıdır.

6. Uçucu Yağlar Kullanmak
Tarçın, kekik, biberiye, kekik, greyfurt limonu, karanfil, çay ağacı gibi uçucu yağlar bulunan ortamlarda; virüsler, mantar, bakteri ve hatta küf gibi zararlılar hayatta kalmaz. Yapılan araştırmalar, bazı uçucu yağların havadaki bakterileri öldürme de % 99.96 oranında bir başarıya sahip olduğunu gösteriyor. Çam iğnesi, tarçın, kekik, okaliptüs, limon ve greyfrut gibi saf esansiyel yağlar, evin mikroplardan uzak tutulmasına ve havanın temizlenmesine yardımcı olur. Temiz, taze hava solumak için bu yağları odanızın bir kenarında bulundurmanızda fayda vardır.


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski