Vazovagal Senkop Nedir? Vazovagal Senkop Tanı ve Tedavisi Nelerdir?

Vazovagal Senkop Nedir? Vazovagal Senkop Tanı ve Tedavisi Nelerdir?
Galatasay'ın golcü futbolcusu Bafetimbi Gomis, Kasımpaşa ile yapılan futbol müsabakasının ortalarında, korner kullanıldığı sırada bayıldı. Televizyon karşısında maçı izleyenler ve sahadaki taraftarlar, kısa bir şaşkınlık yaşadılar. Maçın hemen ardından Gomis'in neden bayıldığı en çok merak edilenler arasında yer aldı. Yapılan açıklamada; Bafetimbi Gomis'in tıp dilinde "Vazovagal Senkop" adı verilen bayılma rahatsızlığı var. Daha önce de bu tür bayılmalarla karşılaşan oyuncunun, kısa süreli bayılması dışında herhangi bir sağlık sorununun olmadığı ve yapılan testlerin normal olduğu bildirildi. Canlı yayında yaşanan bu olaydan hemen sonra; Vazovagal Senkop Ne Demek? Vazovagal Senkop Hastalığı Nedir?, Vazovagal Senkop Nasıl Bir Hastalıktır?, Vazovagal Senkop Ölümcül mü?, Vazovagal Senkop Pdf, Vazovagal Senkop Hastalığı Tanısı ve Tedavisi? soruları sorulmaya başladı. Biz de KahveKafe olarak bu hastalık hakkında bilinmeyenleri, sizler için paylaşmaya karar verdik. Şimdi bu hastalık hakkında detaylı bilgilere geçelim...

Vazovagal Senkop Nedir? | Vazovagal Senkop Neden Olur? | Vazovagal Senkop Hastalığı Hakkında Bilgi
● Vazovagal Senkop Nedir?
Senkop olarak da isimlendirilen bayılma, beyne giden kan akışının azalmasıyla ani ve kısa süreli olarak ortaya çıkan bilinç ve duruş kaybıdır. Birçok farklı etmenle ortaya çıkabilen bayılma durumu, düzensiz kalp atışı, nöbetler, kan şekeri düşüklüğü gibi rahatsızlıklar yaşayan aileden de kalıtsal olarak geçmiş olabilmektedir.
Bazı bayılmalar, vücutta ciddi derecede bir sağlık sorununun olabileceğinin habercisidir. Çok kısa süreli bayılmalar ise; özellikle yaşlı insanlar için, bir çok sorunu ortaya çıkarır. Ülkemizde de görülebilen bayılma(senkop) vakalarının, istatistik bilgiler ise şöyledir; acil servislerde %3, hastanede yatışlarda %6 bayılma vakalı kayıtlardır. Sadece hasta kişilerde değil, sağlıklı ve hiç bir sorunu olmayan kişilerde de görülebilen bayılma durumu, fenalık geçirme ve ağır stres sonucunda da oluşabilir.

● Vazovagal Senkop Neden Olur?
Çocuk ve genç yaşlarda oldukça yaygın görülen bayılma, Vazovagal Atak ya da Nöral Aracılı Senkop olarak da isimlendirilen bayılma çeşididir. Tansiyonun düşmesi sonucu beyindeki kan dolaşımı azalır ve bunun sonucunda da bilinç kaybı yaşanarak Vazovagal atak gerçekleşir.

● Vazovagal Senkop'ın Hastalığının Ortaya Çıkma Nedenleri;
- Uzun bir süre boyunca ayakta kalma
- Artmış ısı maruziyeti
- Kan tutması
- Yaralanma veya ölme korkusu
- Aşırı stres ve baskı altında kalma

● Vazovagal Senkop Belirtileri Nelerdir?
Vazovagal senkop rahatsızlığı görülmeden önce vücutta bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Vazovagal Senkop geçirmeden önce görülen belirtiler şunlardır:
- Ciltte görülen renk değişikliği ve solukluk
- Baş dönmesi ve mide bulantısı
- Tünel görme veya tünel görüşü denilen, görme alanında daralmanın olması
- Soğuk terleme
- Yüksek ateş
- Kendini yorgun hissetme, uyku saatleri dışında aniden ortaya çıkan sık sık esneme ve uyku hali 
- Bulanık görme ve göz kararması

Vazovagal Senkop Hastalığının Tedavisi Nedir? | Vazovagal Senkop Tedavisi Var mıdır?
Yaşanan çoğu vakalarda, vazovagal senkop tedavi gerektirmez. Bayılmaya neden olan tetikleyici unsurlar, doktorlar tarafından belirlenebilmektedir. Doktorlar, ilaç tedavisinin yanı sıra basit ayak egzersizleri ve özel üretim varis çorapları kullanımını da önermektedir. İlaç tedavisi uygulanan hastalarda, bayılma durumu kontrol altına alınamaz ise; cerrahi müdahaleler gerçekleştirilerek tedavi etme seçeneği de düşünülebilir.
Cerrahi tedavi uygulanan hastalara kalp pili gibi özel cihazlar yerleştirilerek, kalp atım hızını düzene girmesi sağlanır. Böylece vazovagal senkop rahatsızlıkları önlenmeye çalışılır.



Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski