Kül Kahvesi Nedir? Kül Kahvesi Nasıl Yapılır?

Kül Kahvesi Nedir? Kül Kahvesi Nasıl Yapılır?
Kül Kahvesi Nedir?
Kül Kahvesi, klasik usülde Türk kahvesi hazırlarken kullanılan bakır cezvenin, mangalda veya köz üzerinde ısıtılması ile elde edilen kahvedir. Günümüzde şehirlerde bulunan apartman ve sitelerde yaşam sürdürüldüğü için, evlerde mangal kullanımı giderek azalmıştır. Hatta başta İstanbul ve Ankara olmak üzere gelişmiş şehirlerimizin merkezlerinde evde mangal kullanımı tamamen yok olmuştur. Mangal kullanımının azalmasıyla birlikte; Mangalda Türk kahvesi yapımı da tarihe karışmıştır diyebiliriz.
Kül Kahvesi Nasıl Yapılır?
Şehirleşme ile birlikte mangalda kahvenin yerini alan çeşitli fikirlerde ortaya çıkmıştır. Bu fikirlerden biri de Kül Kahvesi Makineleri fikridir. Kül kahvesi makinelerinin üretilmesiyle birlikte; çeşitli kafe ve restorantlarda kül kahvesi mantığına dayanan kahve pişirme yöntemi giderek artış göstermiş ve turistik Türk kahvesi pişirme sanatına dönüşmüştür.
Kül kahvesi ya da mangal keyfi olarak isimlendirilen mangalda Türk kahvesi, özellikle eski kahve tiryakileri tarafından yaşatılan ve hala tercih edilen bir kahve pişirme yöntemidir. Eski kahve tiryakilerine göre; gazla ya da elektrikle çalışan ocaklarda hazırlanan kahvenin tadı, hiç bir zaman mangalda pişirilen kahve ile aynı lezzette değildir.
Kül kahvesinin yapılışı ise; adından da anlaşılacağı üzere, bakır cezve içerisine eklenen Türk kahvesinin odun kömürüyle hazır hale getirilen mangal külünün üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır.


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski