Adana'nın Meşhur Gar Kahvesi

Adana'nın Meşhur Gar Kahvesi
Gar Kahvesi Nedir? Gar Kahvesi Nasıl Bir Kahvedir?
Gar kahvesi, çifte kavrulmuş bir kahvedir. Özel kavurma yöntemleri uygulanarak elde edilir. Diğer kahvelere karşılaştırıldığında; daha yoğun kıvamı ve çikolata lezzetindeki tadı ile, normal Türk kahvesinden farklılık gösterir. Gar kahve, kahve çekirdeklerinin iyi kavrulması nedeniyle, damakta ekşimsi bir tat bırakmaz. Aksine yoğun ve güzel bir kahve tadı alırsınız. Gar Kahve'nin servisinin de bir usulü vardır. Kahve servisinde fincan değil, çay bardağı kullanılır. Çay bardağı ile kahvemizi yudumlarken kahvenin koyu ve güzel rengini görmek ise; ayrı bir keyif vermektedir.
Adana'nın geleneğine göre; "Kebap ile şalgam iç, üstüne de Gar Kahvesi’ni yudumla"
Gar kahvesinin lezzetini arttıran faktör ise; kaliteli, özel ve mümkün olduğunca aynı çeşit kahve çekirdeklerinin tercih edilmesidir. Genellikle Brezilya ve Kolombiya kahve çekirdekleri kullanılır.
Gar kahvesi, yapımında geçmişten gelen ustalık gerektirir. Adana'da gar kahvesinin ustalıkla yapıldığı Gar Kahvecileri de bulunmaktadır.
Bunlardan en önemlisi olan ve 1960 yılında kurulan Gar kahvecisini tanıyalım;
Gar Bakkaliyesi - Gar Kurukahvesi
1960 senesinde büyükdedeleri Mahmut Altundamla tarafından kurulan bu işletme, ilk başlarda gıda ürünleri ticareti yapma amacıyla ve Gar Bakkaliyesi adıyla kurulmuştur. Zamanla alışveriş şartları değişince, kahve ile ön plana çıkan bir işletme haline gelmiştir. 4 kuşaktır Altundamla ailesi tarafından işletilen mekanda, eski tatların korunmasına devam ediliyor. Adana'da kahve tutkunlarının gözdesi haline gelen Gar Kurukahvesi'nin yapımı ve satışı bu mekanda sürdürülüyor.
Eğer Adana'ya yolunuz düşerse; bu mekanı ziyaret edip, özenle hazırlanarak paketlenen Gar Kurukahvesi'nden mutlaka satın alın..
Gar Kahvesinin Tarifi - Gar Kahvesinin Evde Yapılışı?
Gar kahvesi normal Türk kahvesi gibi cezvede pişirilmektedir. Ancak dikkat edeceğiniz bazı hususlar vardır.
*Gar kahvesi yapımında özellikle soğuk su tercih edilir.
*1 bardak için kullanılan gar kuru kahvesi miktarı; 1,5 çay kaşığıdır.
*Gar kahvesinin köpüğünün sönmemesi içi; kahve kaynamadan önce köpüğünü bardaklara ayırmak gerekiyor.
*Kısık ateşte yaparsanız daha lezzetli olmaktadır.
*Şeker kullanımı ise; tercihinize bağlıdır.
Yukarıdaki önerileri dikkate alırsanız lezzetli bir Gar Kahvesi yapabilirsiniz.


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski