Ayak Yanması Neden Olur, Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer ve Ayak Yanmasının Nedenleri ?

Ayak Yanması Nedir, Gece Ayak Altı Yanması Neden Olur  ve Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir?

Genellikle ayak altında oluşan ateşlenme ve yanma hissi, günümüzde birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir sorundur. Peki bu ayak yanması nedir, ayak altı yanması neden olur, nasıl geçer ya da  ayak yanmasına ne iyi gelir? merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. İşte çoğunlukla gece yaşanan ayak yanmalarının nedenleri ve evde yapılabilecek kolay tedavi yöntemleri...

gece yaşanan ayak altı yanmasının nedenleri ve tedavi yöntemleri - www.kahvekafe.net

{tocify} $title={İÇİNDEKİLER}

Çoğu insanın şikayetçi olduğu ayak yanması, yatağa yattığımızda sanki ayağımızın altı alev alıyormuş gibi bir his oluşturur ve bazen bu his, karıncalanma ya da küçük iğneler batması şeklinde de karşınıza çıkabilir. Peki bu hisler neden oluşuyor ya da ayak altı yanmalarının temelindeki mekanizma ne? Biz bunu tedavi edebilir miyiz? İşte detaylar...

Ayak Yanması Nedir?

Ayak yanması, yatağa geçtiğinizde ya da ayaktayken oturur pozisyona geçtiğinizde; tabanınızdan sanki böyle ayağa doğru yayılan bir sıcaklık hissi, iğnelenme ya da karıncalanma şeklinde tarif edilebilir.

Ayak Yanmasının Belirtileri Nedir?

Otururken ya da uzandığınızda özellikle o bölgede çorap dahi giyseniz sıkacakmış gibi, sıcaklığını artıracakmış gibi bir hissiniz varsa ya da ayak yanmasının tanımında da söylediğimiz gibi uyuşukluğa benzeyen karıncalanma hissiniz varsa, bu ayak yanmasının belirtileri arasında sayılabilir.

Ayak Yanmasının Nedenleri Nedir?

ayak yanması nedir, ne iyi geir nasıl geçer doğal tedavi yöntemleri nelerdir - www.kahvekafe.net

Ayak yanmasının pek çok nedeni vardır. Eğer siz, ayak yanması ya da karıncalanmasının nedenini bilirseniz, tedavi etme şansınız o kadar artar. İşte ayak yanmasının nedenleri...

1. Şeker Hastalığı

Ayak yanmasının en temel nedenlerinden bir tanesi şeker hastalığıdır. Şeker hastalığında, özellikle bacaklardan aşağıya doğru giden sinirlerden bazılarının hasarı sonucunda ayak tabanınızda duyusal algılayıcılar bozulabilir. 

Peki bu ne demek? Kısaca değinelim.

Sinir sistemimizde hem hareketi yöneten hem de duyularımızı algılayan bazı algılayıcılar vardır. Bu algılayıcılar, şeker hastalığı olan kişilerde bozulur. Bu da ayak tabanında ki sıcaklığın değişmesine neden olur. Yani normalde herkesle birlikte oturduğumuz bir ortamda herkes mutlu herhangi bir sıkıntısı yokken, şeker hastalığı olanlar bu problemden muzdarip olabilir.

2. B12 Eksikliği

Ayak yanmasının ikinci en büyük nedeni ise; B12 eksikliğidir. Yapılan çalışmalara baktığımızda B12 eksikliğinin özellik el ve ayaklarda yangı, bazen de aşırı üşümeye neden olduğu bulunmuştur.

3. Ferritin(Demir) Yüksekliği

Ayak yanmasında sık görülen nedenlerden bir tanesi de, Ferritin yüksekliğidir. Eğer vücudunuz; demiri vücutta depolayan ve aynı zamanda salınımını kontrol eden ferritin proteinini, normalden fazla barındırıyorsa genellikle ayak ya da el yanması gibi şikayetler oluşturabilir.

4. Tiroid Bezinin Fazla Çalışması

Ayak yanmasında bir diğer neden de, tiroid bezinin fazla çalışmasıdır. Boynun ön kısmında bulunan ve şekli kelebeğe benzeyen bu küçük organımız, metabolizmamızı düzenler ve dengeli çalışmasını sağlar. Eğer tiroid bezi, çok fazla çalışıp çok fazla hormon salgılarsa, metabolizma hızı yükselir ve buna bağlı olarak olarak vücut ısısı artar. Bu da bazen ayak tabanlarının yanmasına neden olabilir.

5. Hormonal Değişiklikler

Genelde kadınlarda karşılaşılan en önemli nedenlerden bir tanesi de hormonal dengenin bozulmasıdır. Bazı dönemlerde hormonal dengelerin değişmesi, özellikle östrojen hormonunun artması ile birlikte; kadınlarda ayak yangısının, yanmasının hatta alev almasının görüldüğü gözlemlenmiştir.

6. Hemoglobin(kan hücresi) Yüksekliği

Ayak yanmasında bir diğer neden de, hemoglobin yüksekliğidir. Bazı durumlarda, hemoglobin sayısının yüksekliğine bağlı olarak bu tarz problemler oluşabilir.

Ayak yanmasının en temel sebeplerini listeledik.  

Bunun haricinde; 

  • Vücudun aşırı kilolu olması, 
  • Uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak, 
  • Böbrekler ve karaciğerde yaşanan problemler, 
  • Kan dolaşımı ile ilgili sorunlar, 
  • Alerjik problemler, 
  • Sinir sıkışmaları,
  • Ayak arkanızın düşük olması yani düz taban olmak,
  • Yanlış ayakkabı seçimi ya da duruş bozukluğuna bağlı olarak ayak tabanına baskı uygulanması.
  • Sigara ve alkol bağımlılığı.. diğer nedenler olarak sayılabilir.

Peki ayak yanmasının tedavisi nasıl olacak derseniz hemen ona geçelim. İşte ayak yanmasına evde yapılabilecek kolay çözümler..

Ayak Yanması Nasıl Tedavi Edilir?

Geceleri sizi uyutmayan, uykudan uyandıran ya da akşamları rahatsız eden ayak yanmalarınız varsa; ayak yanmalarına ne iyi gelir,  nasıl geçer, ayak yanmasına bir çözüm var mı? diye kara kara düşünmenize gerek yok. Anlatacağımız yöntemlerle evde ayak yanmaların azalmasını sağlayabilirsiniz. İşte hem kolay hem etkili ayak yanmasına çözüm ve tedavi uygulamaları...

a. Ilık Su Uygulaması

ayak altında görülen yanmalar ve tedavisi nasıl yapılır - www.kahvekafe.net

Ayak yanmasın da evde tedavi uygulamalarından bir tanesi, ayaklarımızı sadece ılık suda bekletmektir. Evde yapabileceğiniz en kolay yöntem olan ılık su uygulamasının gevşetici etkisi sayesinde yangılarınızda azalma olacaktır.

Bunun için yapmanız gereken; bir kovaya ya da leğene, su seviyesi ayaklarınızın üzerine çıkacak şekilde ılık su doldurmanız ve yaklaşık 15 dakika o kovada ayaklarınızı tutmanızdır. Ilık su yöntemini bir hafta ya da on gün denediğiniz de yanmaların azaldığını göreceksiniz.

b. Elma Sirkesi Uygulaması

sirkeli su ile ayak yanması tedavisi nasıl yapılır - www.kahvekafe.net

Bir diğer tedavi yöntemi ise; doğal elma sirkesi kullanımıdır. Bu yöntem size ilginç gelebilir ama çalışmalarda yer verilmiştir. Normalde farklı bir ilaç kullanılarak yapılan uygulama, içeriği benzer olduğu için elma sirkesi ile de yapılabiliyor. Elma sirkesi, özellikle o bölgedeki elektrolit değişimini sağlayarak ayak bölgenizdeki yangıyı azaltıyor.

Peki bunu nasıl yapacağız? diyorsanız hemen anlatalım. Öncelikle ayağınızı yine bir kovanın içerisindeki suya daldırmanız gerekiyor. Ardından 2 çorba kaşığı organik elma sirkesinden suya ekleyerek yaklaşık 15 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır.

Eğer ayağınızda mantar ve benzeri problemler varsa, biraz yakıcı ve rahatsız edici olabilir. Ayrıca sirkeli su, mantar problemlerine de iyi gelen bir uygulamadır. Bunun haricinde elma sirkesinin sizde oluşturabileceği herhangi bir yan etkiye çalışmalarda yer verilmemiştir. Dolayısıyla yararının çok yüksek olabileceğini bir yöntemdir.

Uyarı: Evde yapılabilen bu tedavi yöntemleri uzman fizyoterapist önerisiyle paylaşılmıştır. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki: Bu tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen bir vücudunuz varsa bu yöntemleri uygulamayı bırakın ve mutlaka uzman bir doktora danışın.

Ayak Yanması İçin Hangi Bölüm Bakar, Hangi Doktora Gidilir?

Bu rahatsızlık için öncelikle İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümüne başvurulmalıdır. Doktorun burada yapacağı fiziki muayene sonrasında, kan ve idrar testi isteyebilir ve sonuçlara göre gerekli gördüğü durumlarda sizi başka bir bölüme de yönlendirebilir. Yine ayak yanmasına bağlı olarak Nöroloji, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanına başvurulabilir.


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski