Amlou Nedir, Amlou Tarifi Nasıl Yapılır? - Fas Mutfağına Özgü Amlou Yapılışı

Geleneksel Fas Lezzeti Amlou Nedir, Nasıl Yapılır - Evde Kolay Bir Şekilde Amalu(Amlu) Yapımı

Fas mutfağına özgü olan Amlou, genelde hamur işleri ile birlikte tüketilen atıştırmalık bir ezmedir. Kavrulmuş badem,argan yağı ve bal karışımıyla hazırlanan muhteşem üçlü bu lezzet, aynı zamanda saç ve cilt güzelliğine de olumlu katkılar sağlıyor. İşte orijinal tarifiyle amlou(amlu) yapımı...

geleneksel Fas lezzeti amlou yapımı ve yapılışı - www.kahvekafe.net

Amlou Nedir, Amlou Tarifi Nasıl Yapılır? - Fas Mutfağına Özgü Amlou Yapılışı

Her zamanki kahvaltınıza farklı bir lezzet katmak istiyor ve yeni bir tarif arıyorsanız, Amlou sizin için doğru bir seçim olabilir. Kavrulmuş badem, bal ve argan yağı ile yapılan Amlou, yapımı kolay geleneksel bir Fas tarifidir. Fındık veya fıstık ezmesine alternatif olarak tüketebileceğiniz bu lezzetli ve sağlıklı yiyeceği, fırından çıkmış sıcacık ekmekle beraber ister daldırma isterseniz de sürme olarak kullanabilir, çay veya kahvelerinizin yanında kahvaltılarınızı şenlendirebilirsiniz.

Amlou Nedir?

basit ve pratik bir şekilde evde amlu yapımı - www.kahvekafe.net

Amlou(Amalu), fıstık ezmesi benzeri bir dokuya sahip ancak ondan farklı olarak; kavrulmuş badem, bal ve argan yağından yapılmış, tahin renginde hafif kahverengimsi bir macundur. Çoğunlukla ekmek üzerine sürülerek ya da daldırılarak tüketilen amlou, Fas'ın güney kesiminde yetiştirilen bademler ile yine Fas'ın Güneybatısında Souss vadisinde üretilen ve Faslı kadınların güzellik sırrı olarak da bilinen argan yağının karışımıyla elde edilir. Amlu, Fas genelinde çok popüler bir atıştırmalıktır ve çoğu zaman kahvaltılarda ve ikindi saatlerinde nane çayının yanında tüketilir.

Amlou Nasıl Yapılır? - Amlou Tarifi Nedir?

Amalu recipe - kahvaltılık macun tarifi - www.kahvekafe.net

Ülkemizde argan ağacı ve argan yağı üretimi olmadığı için, dışarıdan gelen saf soğuk sıkım argan yağı ile bu lezzetli atıştırmalığı yapmak mümkün. Yapımı için kullanılan malzemeler fazla ekonomik olmasa da, bu lezzeti denemek isteyenler elbette olacaktır. Siz de damak tadınıza şöyle bir Afrika turu attırmak istiyorsanız bu tarifi mutlaka denemelisiniz. İşte hem geleneksel hem pratik bir kahvaltılık ezme olan amlounun yapımı..

Amlou Yapımı İçin Malzemeler

● 250 gr kavrulmuş soyulmamış tuzsuz badem

● 80 ml argan yağı (Alırken %100 Saf, Doğal ve Soğuk Sıkım olmasına dikkat edin)

● 80 ml doğal bal

Amlou Yapılışı - Evde Amalu Yapımı

 Kavrulmuş bademleri mutfak robotuna ekleyin ve çalıştırın. 

 Yaklaşık 5-6 dakika boyunca bademlerin iyice ezilmesini bekleyin.

 Robotu arada bir durdurup üstte kalan badem parçalarını karıştırmayı unutmayın.

 Yağı çıkan ve hafif sıvılaşan badem ezmesini robottan alıp orta boy bir kaba aktarın.

 Ardından argan yağı ve balı da ilave edip, tüm malzemeler pürüzsüz olana kadar güzelce karıştırın.

Not: Burada çay kaşığının ucuyla çok az tuz da ekleyen oluyor ancak orjinal tarifte tuz eklenmiyor. İsteğe göre ekleyenler olabilir.

 Hazırlanan argan yağlı ballı badem ezmesini (Amlou) cam kavanoza doldurun.

 İster ekmek isterseniz de waffle veya krep üzerine sürerek dilediğiniz şekilde servis yapın...

Amlou(Amlu) Tarifi Nasıl Yapılır Video


Amlou Tarifi Tüyolar

📌 Geleneksel Amlou, biraz daha sıvı olmalı ve katı bir macun kıvamında olmamalıdır. Eğer daha sıvı bir kıvam elde etmek isterseniz yapımı sırasında kullanılan argan yağı oranını arttırabilirsiniz. Eğer ekmek üzerine sürüp tüketmek istiyorsanız, karışıma ekstradan malzeme ekleyip fazla sıvı yapmamanızı tavsiye ederiz.

📌 Bademleri çiğ alıp fırınınızda veya tavada 10-15 dk boyunca kontrollü bir şekilde kendiniz kavurabilirsiniz. Sıcak olan bademler robota atıldığında daha hızlı sıvılaşıyor.

📌 Orjinal tarifinde yer almasa da bazı tariflerde arzuya göre tuz veya tarçın atılarak tatlandırma yapılabiliyor. Siz de tarçın seviyorsanız ilave edebilir ve tarifi daha da lezzetlendirebilirsiniz.


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski