Moringa Çayı Nedir, Moringa Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Şifa Kaynağı Moringa Çayı Nedir, Moringa Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Moringa çayı, Moringa Oleifera adındaki bir bitkinin yeşil yapraklarından elde edilen ve son yıllarda ülkemizde de popüler hale gelen bir bitki çayıdır. Moringa ağacı, köklerinden tutun da yapraklarına kadar hemen hemen her kısmı çok faydalı olduğundan mucize bitki olarak da tanınır. 

moringa çayı nedir,faydalari - www.kahvekafe.net

{tocify} $title={İÇİNDEKİLER}

Moringa ya da bilimsel ismiyle Moringa Oleifera'nın anavatanı Hindistan'dır. 
Bu şifalı bitki türü Hindistan dışında; Pakistan, Nepal, Filipinler gibi ülkelerde de yetiştirilmektedir. 

Güney ve Doğu Asya ülkelerinde diyabet, kalp hastalığı, anemi, artrit gibi pek çok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde geçmişten günümüze uzun yıllar boyunca kullanılmıştır.

Moringa ağacının kök, kabuk, yaprak, çiçek, meyve ve tohum gibi tüm kısımları tüketilebilir birer şifa kaynağıdır. Ancak dünya genelinde yaygın olarak kullanılan kısmı, toz haline getirilen yapraklarıdır. Özenle toplanan yeşil yapraklar kurutularak önce toz haline daha sonra isteğe göre kapsül haline getirilir. Ardından bir gıda takviyesi olarak, toz halinde veya kapsülde tüketilir. Moringa bitkisinin yaprakları, içeriğindeki yüksek besin değerleri sayesinde dünyanın pek çok ülkesinde gerçek bir mucize besin olarak kabul edilir.

Moringa Ağacı Türkiye'de Yetişir mi? - Türkiye de Moringa Üretimi

gaziantep nurdağı moringa üretim kooperatifi - masterchef tv8 - www.kahvekafe.net
Ülkemizde Gaziantep ili, Nurdağı ilçesinde bulunan "Moringantep Girişimci Kadınlar Üretim ve Kalkınma Kooperatifi" tarafından başlatılan çalışmalar neticesinde, Hindistan'dan getirilen tohumlardan üretilen fidanların yetiştirilmesiyle ilk üretim başlamıştır. Doğru üretim ve ürün işleme teknikleri ile sağlıklı ve hijyenik bir şekilde moringa üretimi yapan Kooperatif, birçok derde deva olan moringa üzerinde AR-GE çalışmaları yaparak ürünün; Gıda ve İçecek (bitki çayları, erişte, makarna) Kozmetik (şampuan, sabun, krem) başta olmak üzere pek çok alanda kullanımı yönünde kolaylıklar sağlanmasını ve yaygınlaştırılmasını amaçlamaktadır. 

Moringa Çayının Faydaları Nelerdir?

moringa çayının faydaları nelerdir - www.kahvekafe.net
Moringa yukarıda da bahsedildiği gibi pek çok hastalığın tedavisinde geleneksel bir ilaç olarak kullanılır. Ülkemizde daha çok, moringa yapraklarının kurutulmasıyla elde edilen Moringa çayı tercih edilir. Bunun sebebi, ağacının çok yaygın olmaması ve genellikle zayıflatıcı özellikleri için kullanılmasıdır. Moringa, kilo verdirme özelliğinin yanı sıra, yapraklarındaki zengin mineral ve besin içeriği ile, sağlığa olan faydaları bilimsel makalelerle de desteklenen bir bitkidir. Özellikle moringa çayını düzenli bir şekilde tüketenler bu faydalarını çok geçmeden fark etmektedir. 

● Moringa bitkisinin yaprakları, vitamin, mineral ve amino asit bakımından zengindir. Önemli ölçüde A, C ve E vitamini içerir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve protein kaynağıdır.
● Moringa çayı, vücudun gün boyunca enerjik olmasını sağlar.
● Moringa ağacının yapraklarında, beyaz çiçeklerinde ve tohumlarında flavonoidler, polifenoller ve askorbik asit adı verilen antioksidanlar bulunur. Antioksidanlar, vücutta oluşan hücre hasarı ve iltihabi durumlarla savaşan moleküllerdir. Yapılan bir çalışmada, moringa yapraklarından elde edilen besin takviyesinin çiçek ve tohuma göre daha fazla antioksidan özellikler taşıdığı tespit edilmiştir.
● İçeriğindeki zengin A vitamini konsantresi ile, göz sağlığını koruyarak görme kalitesini artırır.
● Sindirim sisteminin düzgün şekilde çalışmasını sağlar ve kabızlık sorununun ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
● Metabolizmayı hızlandırarak vücutta fazla yağ depolanmasını önler. Aynı zamanda tokluk hissi de veren moringa, sağlıklı zayıflamaya yardımcı olur.
● Moringa yaprakları, doğal bir Anti-aging (yaşlanma karşıtı) özelliğine sahiptir. Düzenli olarak moringa çayı tüketenlerde ciltteki yaşlılık belirtileri yavaşlar. Bu kişiler, daha güzel, canlı ve sağlıklı bir cilde sahip olurlar. Çayın vücut üzerindeki olumlu etkileri saç ve tırnaklarda da gözle görülür bir şekilde fark edilir. Moringa tozu, isteğe göre yüz maskesi şeklinde de kullanılabilir.
● Moringa tozu, vücut Glikoz(GLU) seviyesini düşürmede ve diyabetik hastalardaki hücre hasarını azaltmada etkilidir. Düzenli ve uygun miktarlarda kullanılan moringa, kan şekerini ve kötü kolesterolü düşürmektedir.
● Kandaki kötü kolesterolü(LDL) düşürdüğünden kalp hastalıkları ve damar sertliğine karşı koruma sağlar.
● Beyin fonksiyonlarının korunmasında da faydaları olan moringa, alzheimer hastalığının tedavisinde de kullanılır. Ayrıca kulak ve baş ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olur.
● Antioksidan özelliği sayesinde karaciğer sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Moringa Çayı Nasıl Kullanılır?

Moringa çayı, Türkiye’de daha çok süzen poşet çay şeklinde satılmaktadır. Bu nedenle kullanımı ve hazırlanması oldukça kolay ve pratiktir. Marketlerden veya internet üzerinden satın alınan süzen poşet çaylar, üzerine 90°c civarında sıcak su dökülerek yaklaşık 3-5 dakika demlenmeye bırakıldıktan sonra tüketilmeye hazır hale gelir. 
Yemeklerden 30 dakika önce içilmesi önerilir. Her gün düzenli bir şekilde sabah ve akşam 1 fincan moringa çayı içmek, en kısa sürede faydalarını görmeye başlayacağınız anlamına gelir.

Moringa Çayının Tadı Nasıl?

Moringa çayının hafif topraksı bir tadı vardır.

Moringa Çayının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

moringa çayı ekşi, moringa çayı aktar - www.kahvekafe.net
Yüksek oranda faydalı özellikleri bulunan moringa çayının, her şey de olduğu gibi bilinen bazı yan etkileri vardır. Özellikle aşırı miktarda tüketildiği takdirde, nadir yan etkilere neden olabilir. Bunlar çok önemli etkiler olmasa da dikkate almak ve ona göre tüketmek faydalı olacaktır. Çok az görülen bu yan etkilerden bazıları;
● Mide ekşimesi
● İshal
● Mide bulantısı
● Rahimde kasılma şeklinde sıralanabilir.
Çok az görülse de rahimde kasılmaya neden olarak düşüğe yol açabileceği için hamile bayanların moringa çayı tüketmemesi gerekir.
Bunların yanında uzmanlar; kalp hastalığı olanların, kanser tedavisi görenlerin, böbrek hastalarının, emziren annelerin ve çocukların moringa ürünlerini tüketmemesi önerisinde bulunuyorlar.

Moringa Güvenli mi?

Yapılan araştırmalar, yaprakları veya taze tohumlarını yemenin genellikle uygun olduğunu ve toz ve sudan yapılan çayının da güvenli olabileceğini göstermektedir. Ancak özellikle hamile kadınlar için, kabuk veya posa yemek tehlikeli olabilir. Kabuktaki kimyasallar rahim kasılması yapabilir ve düşüklere neden olabilir. Bu nedenle Hamilelerin moringa ürünlerini KESİNLİKLE tüketmemesi gerekir.
Her ne kadar toz, hap, yağ veya çay olarak satın alsanız da, uygun doz oranı FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından düzenlenmiş değildir. Bu durum, sağlığa yararları için almanız gereken standart bir doz olmadığı anlamına gelir. Her bitkisel üründe olduğu gibi moringa ürünlerini de aşırıya kaçmamak ve uygun miktarlarda tüketmekte fayda vardır.


Moringa Çayı Nerede Satılıyor, Nereden Bulabilirim?

Moringa çayını marketlerden, aktarlardan, eczanelerden veya bitkisel ürün satan internet sitelerinden satın alabilirsiniz. Ürünleri yalnızca güvenilir organik markalardan satın aldığınızdan emin olun.

Moringa Çayı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

moringa çayı nasıl saklanır - www.kahvekafe.net
Günümüzde marketlerde veya internet üzerinde satılan pek çok Moringa ürünü organik olduğunu iddia ediyor, ancak laboratuar testleri incelendiğinde bazılarının yutulması halinde sağlığınızı tehlikeye atabilecek pek çok böcek ilacı ve ağır metal içerdiğini gösteriyor. Bu sağlık risklerini önlemek için, Moringa çayının kaynağını iki kez kontrol edin ya da Gaziantep ilinde kontrollü ve doğru üretimi yapılan ürünleri tercih edin. Yalnızca güvenilir, organik sertifikası olan markalardan satın aldığınızdan emin olun veya daha iyisi, bahçenizde kendi moringa ağacınızı yetiştirerek yapraklarından kendi Moringa çayınızı yapın.

Moringa Çayı Nasıl Saklanır?

Moringa çayının raf ömrünü uzatmak için, çay poşetlerini serin ve kuru bir yerde sakladığınızdan emin olun. Bunları nemli yerlerde ve açıkta bırakmamaya dikkat edin. Açıkta moringa çay yapraklarınız varsa, bunları hava geçirmez bir cam kavanozda saklayın.

Moringa hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız; Moringa Ağacı Nedir? Moringa Ağacı Nasıl Yetiştirilir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski