Moka Pot Nedir, Nasıl Kullanılır, Özellikleri Nelerdir?

Moka Pot Nedir, Kullanımı ve Özellikleri

moka pot nedir, nasıl yapılır - www.kahvekafe.net
Kahve demlemenin en klasik sayılabilecek yöntemlerinden biri olan Moka Pot, 1933 senesinde İtalyan Luigi De Ponti tarafından icat edilmiştir. Moka Pot'ta geçen "Moka" kelimesi, ismini kahveleriyle tanınan ülkelerden biri olan Yemen'in Mocha kentinden almıştır. Luigi De Ponti, Moka Express'i kafasında tasarlarken, ilkel çamaşır makinelerinin çalışma şekillerinden esinlenmiştir.
Moka Express, satışa çıktığı ve pazarlandığı zamanlarda çok büyük bir talep görmüş ve oldukça yüksek bir satış rakamına ulaşarak başarı elde etmiştir. Satışın denli yüksek olmasının nedeni ise; insanların kahve içmek için cafe veya restoranlara gitmesine gerek kalmaması ve kendi evlerinde kendi kahvelerini pratik bir şekilde hazırlayabilmeleridir. Moka Pot ile büyük bir başarı yakalayan Bialetti şirketi, Moka Express'in o döndemdeki original üretim şekline bağlı kalarak günümüzde halen üretmektedir. Küçük bir arama yaptığınızda, Bialetti Moka Pot Express 3 Cup, Bialetti Moka Pot Express 4 Cup, Bialetti Moka Pot Express 6 Cup, Moka Pot Brikka ve Bialetti Moka Espresso Demliği gibi isimlerle bulabilirsiniz.


Moka Pot Express Özellikleri

moka pot klasik özellikler - www.kahvekafe.net
● Moka Pot Express 3 parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar; soğuk su eklediğimiz su haznesi, Moka Pot için öğütülmüş kahve koyulan filtre ve Espressonun hazırlandığı gövdedir.
● Özel bir dizayn'a sahip modeli ise; Moka Pot Brikka' dır. Daha yüksek basınçlarda çalışmaktadır. Daha bol köpük, krema kıvamı ve yoğun kahve tadı sunan özelliklere sahiptir.
● Moka Pot Express alüminyum dökümden üretilmiştir. Ancak Bialetti firması tarafından modern görünümlü Paslanmaz Çelik Moka Pot'lar da üretilmiştir. Moka Pot Çelik Venus bunlardan biridir.
● 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12 kişilik moka potlar piyasada satılmaktadır. Bunu satış isminde yer alan "cup" kelimesinden anlayabilirsiniz.
● Alüminyum gövdeye sahip olmasından ve yıkanırken lastik kısmının bozulabileceği için, bulaşık makinelerinde yıkanmaz. Yine çeşitli bulaşık temizleyicileri ile de yıkanması tavsiye edilmez. Sadece su kullanarak elinizde yıkayabilirsiniz.
Eğer siz de moka pot satın almak istiyorsanız; alışveriş yaptığınız çeşitli mağazalarda, büyük marketlerde, alışveriş merkezlerinde ve çeşitli alışveriş sitelerinde bulabilirsiniz. Yine Moka Pot'u, yurt dışında satış yapan sitelerden $15 - $25 gibi fiyatlara da satın alma imkanı vardır.



Moka Pot ile Kahve Nasıl Yapılır?

İtalya'nın geleneksel Moka Pot' u ile, kolay bir şekilde kahve hazırlayabilirsiniz. Bunun için; tek ihtiyacınız ince çekilmiş kahve, yeteri kadar soğuk su, bir ocak ve 2 dakika zaman...
moka pot kahvesi kolay - www.kahvekafe.net

Moka Pot Kullanarak Evde Kahve Yapımı

ᵒ Cezveyi çevirerek açıyoruz ve filtresini çıkarıyoruz.
 Moka Pot'un alt kısmına su eklenir.(A) Burada bulunan güvenlik sibobunu geçmeyecek kadar su dolduruyoruz.
 Daha sonra filtreyi yerine takıp(B), içine istediğiniz miktarda öğütülmüş kahveyi dolduruyoruz.
 Üst kısmını(C) tekrar yerine takıp ocağa alıyoruz ve ocağın altını yakıyoruz.
 Yaklaşık 2-3 dakikalık bir sürede alt haznede(A) bulunan su kaynayıp buharlaşarak kahve içerisinden geçer ve üst haznede toplanır.
 Üst haznede kahve toplanınca ocağın altını kapatıyoruz.
 İster espresso olarak tüketebilir, isterseniz Cappuccino olarak tüketebilirsiniz. (Cappuccino için; sıcak sütü, süt çırpıcısı veya frencpress ile köpürterek fincana döktüğümüz kahve üzerine döküyoruz.) İsterseniz de üzerine bolca su ekleyerek Americano olarak tüketebilirsiniz.
moka pot kahvesi yapımı evde - www.kahvekafe.net
moka pot bialetti çelik - www.kahvekafe.net
Afiyet olsun dostlar...



Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski