Kahve Nasıl Saklanır? - Kahve Saklama Yöntemleri

Kahve Nasıl Saklanmalı? - Evde Kahve Saklama Yöntemleri

evde kahve nasıl saklanır - www.kahvekafe.net
Kahveyi saklamak diğer bir deyişle muhafaza etmek, kahvenin tazeliğini koruması için oldukça önemlidir. Biz de bu yazımızda satın aldığınız kahveleri evinizde nasıl saklayacağınız konusunda detaylı bir şekilde bilgi vermeye çalışacağız. Aşağıdaki kahve saklama yöntemlerine dikkat ettiğiniz takdirde, kahvenizi ilk günkü tazeliğiyle yudumlayacaksınız.

Kahve saklama konusuna geçmeden önce sizlere tavsiyemiz, kahvenizi her zaman çekirdek olarak almanızdır. Çünkü bu şekilde alınan kahve, öğütülmüş olarak alınan kahveye göre daha uzun süre tazeliğini korur. Tabi çekirdek kahve alırken de dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Kahve almak için herhangi bir kahve dükkanına gittiğinizde kahve çekirdeklerini incelemeniz, kırık ve şekli bozuk kahve çekirdeklerini almamanız gerekir. Yani kahve alırken seçici olmanız da fayda var, aksi halde o eşsiz aroma ve tadı alamazsınız. 
evde çekirdek kahve nasıl saklanır - www.kahvekafe.net
Yine kahveyi çekirdek olarak satın alırken, miktarında aşırıya kaçmayın. Öyle 1kg, 3 kg, 5 kg gibi miktarlarda almanıza gerek yoktur. Ev tüketicileri için; 100 gr, 300 gr ofis tüketicileri için maksimum 2 kg ye kadar satın alınabilir. Bu miktarlar, her zaman taze bir kahve yapmak için idealdir. Tabi o an kahvelerde indirim veya kampanya varsa size almayın diyemem çünkü bu tür fırsatları değerlendirmek gerekir.

Uygun kalitede ve miktarda alınan çekirdekleri, evde küçük bir el değirmeni yardımıyla içeceğiniz kadar öğütüp kullanabilirsiniz. Ofis veya işyerlerinde ise; öğütücülü kahve makinesi sizin için iyi bir tercih olacaktır.
Çekirdek olarak alınan kahvelerinizi, oda sıcaklığında kapaklı kavanozlarda veya vakumlu kahve saklama kaplarında saklayabiliriniz.

Evde Kahve Nasıl Saklanır?

evde kahve saklama yöntemi - www.kahvekafe.net
Satın aldığınız kahve paketlerinin pek çoğunun üzerinde bir delik olduğunu görürsünüz, eğer paket üzerinde delik varsa paketiyle birlikte kahveyi saklayabilirsiniz. Paket üzerinde bulunan delik, içeriye hava girmesini engellediği gibi içerideki gazı da dışarıya atmaktadır. Bu durum kahvenin tazeliğini korumasına yardımcı olur. Eğer paketi açtıysanız yaklaşık 7 ile 10 gün içinde tüketilmesi tavsiye olunur. 
Eğer aldığınız kahve paketinde delik yoksa ve paket kilit korumalı değilse, paketi açtıktan sonra hemen hava geçirmeyen cam bir kavanoza alınız.
Delikli ambalajlarda veya kavanozda bulunan kahveyi, oda sıcaklığında fazla ışık almayan bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Kahveyi mümkün olduğunca kokusu olan şeylerin yanına koymayın. Aksi halde kavanoz kapağının sıkıca kapanmadığı veya kahvenin açık unutulduğu zamanlarda ortamın kokusu kahveye siner. Bu da kahvenin tadında değişikliğe ve istenmeyen tadın ortaya çıkmasına neden olur.

Kahve Saklama Kabı ve Kahve Saklama Kavanozunda Kahve Muhafaza Etme

kahveyi uzun süre taze saklama - www.kahvekafe.net
Kahve tüketiminin ülkemizde ve dünyada giderek artması nedeniyle, pek çok kahve ürünü de otaya çıkmıştır. Bunlardan biri de kahvenin uzun süre tazeliğini koruyan kahve saklama kaplarıdır. Günümüzde bu kaplar çeşitlenerek camdan plastiğe, plastikten çeliğe kadar çeşitli malzemelerden üretilmektedir. Gerçek bir kahveseverin evinde mutlaka bulunan bu koruma kapları, gerçekten büyük bir kolaylık sağlıyor diyebiliriz.
Bütçenize göre vakumlu veya vakumsuz olarak satın alabileceğiniz bu ürünler, kahvenin hava ile temasının minimum seviyede olmasını sağlar. İster çekirdek ister öğütülmüş, bütün kahvelerinizi bu tür saklama kaplarında çok daha uzun süre taze tutabilirsiniz.
Eğer azar azar kahve alıp hemen tüketenlerdenseniz, bu tür saklama kaplarına ihtiyacınız yoktur. Bunun yerine normal cam kavanoz da kullanabilirsiniz. 

Kahve Buzdolabında Saklanır mı?

Çoğunuz çevrenizden veya başka yerlerden duymuşsunuzdur, kahvenin buzdolabında saklanması gerektiğini. Bu bilgi kesinlikle yanlış ve kulaktan dolma bir bilgidir. Uzman baristalar dahil pek çok kahve uzmanı, kahvenin buz dolabında saklanmaması gerektiğini söylerler çünkü buzdolabı nemli bir ortamdır. Kahve nemli ortamda bayatlamaya başlar, acılaşır ve kafeini artar.
Yine bazıları da buz dolabının dondurucu bölümünde kahve saklamaya çalışır bu da yanlıştır ve tavsiye edilen bir yöntem değildir. Kahvenin en doğru saklama sıcaklığı oda sıcaklığıdır. Onun haricinde ne çok soğuk ne de çok sıcak bir ortamda kahveyi bulundurmamak gerekir.

Türk Kahvesi Nasıl Saklanır?

Türk kahvesi saklama - www.kahvekafe.net
Türk kahvesi doğru koşullarda saklanmadığı takdirde çok kolay bir şekilde bayatlar ve bozulabilir. Türk kahvesini daha uzun süre saklamak ve tazeliği korumak istiyorsanız size vereceğimiz yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Türk kahvesi pek çok yerde, o anda çekilip kağıt veya poşet içerisinde müşterilere satılmaktadır. Korumalı bir ambalajda olmadığı için, çok çabuk bayatlayabiliyor. Bayatlamayı önlemek ve minimum düzeye indirmek istiyorsanız, aşağıdaki tavsiyelerimize kulak vermenizde yarar var.
● Kahveyi mutlaka ihtiyacınız kadar satın alın ve fazla almamaya çalışın. Fazla alınan kahve, tüketilme süresi geciktiği için tazeliğini yitirir ve kolay bayatlar. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kahve tüketen kişi sayısı ve tüketim yoğunluğuna göre 100 gr ile 300 gr arası kahve, ev tüketimi için idealdir.
● Korumasız ambalajlarda alınan Türk kahvesini, eve geldiğinizde hemen bir kavanoz içerisine boşaltın ve kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın.
● Bazı kişiler kavanozda Türk kahvesini saklarken içine şeker atılmasını söylerler. Yine bu yöntem de uzman baristalarca tavsiye edilmez ve kahve uzmanların göre, kahve içerisine kahve haricinde ekstradan bir şey koymamak gerekir.
● Kavanoza alınan Türk kahvesi, oda sıcaklığında nem ve ışığın olmadığı ortamlarda saklanmalıdır.
● Eğer hazır paketlerde Türk kahvesi aldıysanız, ilk kullanımdan sonra paketiyle birlikte kavanozda muhafaza edin. Kahve kilitli paketteyse, kilitleyip kendi ambalajında saklamanız gerekir.

Unutmayın kahvenin en büyük düşmanları: Oksijen, Sıcaklık, Işık ve Nem dir.
Bunlardan koruduğunuz takdirde, kahveniz uzun bir süre boyunca taze kalacaktır.

Kahveyi Saklama Konusunda İpuçları

Kahvenin doğru şekilde saklanması çok önemlidir, bu nedenle tazeliğini ve lezzet kalitesini kaybetmez.
İpuçları:
✦ Kahveyi her zaman orijinal ambalajında saklamaya özen gösterin.
 Paketleri sıkıca kapalı tutarak havanın kahve çekirdeği ve öğütülmüş kahve ile temasını kesin.
 Kahveyi nemli ortamlardan uzak tutun.
 Kahveyi ısı kaynaklarından ve doğrudan güneş ışığından uzak tutun.
 Orijinal korumalı ve kilitli ambalajında bulunan kahveyi dökmeyin.
 Kahveyi kullandıktan sonra paketi açık bırakmayın.
 Koku yayan şeylerin yanına kahve koymamaya çalışın.

Kahvenizi uygun şekilde sakladığınızda, her gün taze, güzel bir fincan kahve içmek garanti diyebiliriz.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski