Türkiye'de Kahve Ağacı Yetişir mi? Türkiye'de Kahve Yetiştiriciliği ve Kahve Üretimi Hakkında Bilgiler

Türkiye'de Kahve Ağacı Yetişir mi - Türkiye'de Kahve Yetiştiriciliği Nerede, Hangi Bölgelerde Olur?

İşte Türkiye'de Kahve Yetişir mi?, Türkiye'de Kahve Üretimi Var mı? sorularının cevabı...

Türkiye'de kahve bitkisi yetişir mi - www.kahvekafe.net
Türkiye'de kahve bitkisi yetiştirme ve kahve çekirdeği üretme aşamasına henüz geçmiş değiliz. Kültürümüzün baş tacı Türk kahvesi, aslında ismiyle sanki kahve ağacının ve çekirdeklerinin de Türkiye'de üretildiği izlenimi veriyor. Oysaki Türk kahvesi, dışarıdan alınan kahve çekirdeklerinin ülkemize özgü kavurma ve öğütme yöntemiyle hazırlanan kahve tozuna ya da bu öğütülen kahvenin pişirilmesi ve sunumuyla hazırlanan bir içeceğe verilen isimdir.
Kahve ağacına gelecek olursak; Türkiye'nin iklim şartları kahve ağacı yetiştiriciliğine tam olarak uygun değildir.

➠ Kahvenin yetiştiği iklimi merak ediyorsanız, Kahve Hangi İklimde Yetişir konu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kahve çekirdeklerinin uygun koşullarda çimlendirilerek elde edilen kahve fidesi, narin bir yapıda olduğu için her ortamda yetişmez ve özel ilgi ister. Türkiye'nin içinde bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun şartları kısmen karşılasa da henüz üretim için yeterli değildir. Ancak iklim şartlarına dayanıklı fidan geliştirme..vb. çalışmalar yapıldığında üretilmemesi de söz konusu değildir, üretilebilir.


Türkiye'de Kahve Nerede Yetişir? - Türkiye'de Kahve Hangi Bölgede Yetişir? - Türkiye'de Kahve Yetişen Yerler

Türkiyede kahve ağacı yetiştirmek - www.kahvekafe.net
Türkiye'de kahve iklimine en uygun şartları taşıyan illerimiz Akdeniz Bölgesinde bulunan Güney illerimizdir. Hatta tropikal iklim şartlarına en yakın illerimizden olan Mersin ilimizde, sera şartlarında kahve fidesi yetiştirme denemeleri yapılmıştır. Bu denemelerde, 3 ay önce saksılara ekimi yapılan kahve çekirdekleri tomurcuklanıp fide haline gelmiştir. Başarıyla sonuçlanan bu Ar-Ge çalışmaları daha da geliştirilebilirse, önümüzdeki yıllarda ilk yerli kahve çekirdeklerini tatma imkanımız olacaktır.
Türkiye'de kahve tüketimi çok eski yıllara dayansa da, ne yazık ki kahve yetiştiriciliği ticari olarak yapılmamaktadır. Şuan için sadece kahve ağacı yetiştirme denemeleri yapılmaktadır. O denemelerden biri de aşağıdaki haberde yer almaktadır. 
Umarız önümüzdeki yıllarda kültürümüzün bir parçası haline gelen kahveyi, Türkiye’de tarımı yapılan kahve ağaçlarının meyvelerinden elde edebiliriz.

2019 Yılı Türkiye'de Kahve Meyvesi Üretimi Haberi:

Türkiye'de Kahve Ağacı Yetişir mi? Sorusu 2019 yılında gerçekleşen kahve hasadıyla cevaplandı.

Yurtdışında uzun yıllar yaşadıktan sonra Türkiye'ye dönen ve 2005'te Antalya'nın Gazipaşa ilçesine yerleşerek burada arazi satın alan Yaşar D. isimli vatandaş, bu arazide; mango, licthi, pasiflora, pitaya, papaya gibi çok çeşitli tropik meyvelerin yanısıra Türkiye'de ilk kez denediği kahve meyvesini de üretmeyi başardı. 
türkiye'de kahve yetişiyor mu, türkiye'de kahve üretiliyor mu - www.kahvekafe.net

türkiye'de kahve yetişiyor mu, türkiye'de kahve yetişen yerler, türkiye'de kahve hangi bölgede yetişir - www.kahvekafe.net
Toprağa yaklaşık 50 - 60 adet kahve fidesi diken Yaşar D, bu fidelerin meyve verecek büyüklüğe erişen 9-10 tanesinden meyve almayı başardı. Kahve meyveleri kırmızı rengini aldıktan sonra toplamaya başlayan Yaşar D, bu ağaçlardan yaklaşık 20 kg kahve meyvesi hasat etti.

Böylece ülkemizin en popüler içeceklerinin başında gelen kahvenin ham maddesini yurtdışından ithal etmek yerine ülkemizde üretimi için bir umut doğdu.
Önümüzdeki yıllarda kahvenin ticari olarak üretimine geçilmesi düşünülüyor.
ülkemizde kahve nerelerde yetişir - www.kahvekafe.net
➠ Kahve ağacını ev ortamında yetiştiren kişiler olduğunu biliyoruz. İsterseniz Evde Kahve Ağacı Yetişir Mi? isimli yazımı okuyabilirsiniz.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski