Vegan Beslenme Nedir? | Vegan Beslenme Sağlıklı Mıdır?

Vegan Beslenme Nedir? | Vegan Beslenme Sağlıklı Mıdır?
vegan beslenme faydaları - KahveKafeNet
Vegan beslenme, 2018 yılı trendlerinden birisidir. Yani aslında dünyada oldukça yaygın olan bu beslenme türü, Türkiye'ye de de hızla yayılmaktadır. Pek çok yerde vegan besinleri görüyoruz; vegan kafeleri, vegan marketleri, vegan restoranları veya restoranlarda vegan menüleri artık daha sık görür hale geliyoruz. Çünkü vegan beslenme oldukça yaygınlaşıyor. Vegan beslenme, kişilerin hayvansal kaynaklı hiçbir besini, kıyafeti veya hiçbir şeyi kullanmama durumudur. Yani yaşam tarzlarında hayvansal kaynaklı bütün her şeyi kaldırmış oluyorlar.

Peki Vegan Beslenen Kişiler Hangi Besinleri Tüketip Hangi Besinleri Tüketmezler? 
vegan beslenme protein - KahveKafeNet
Örneğin; arıdan yapıldığı için bal tüketmiyorlar, et ve et ürünlerini tüketmiyorlar, yine süt ve süt ürünleri; süt, yoğurt, peynir, ayran, cacık bu tarz hayvansal kaynaklı, süt kaynaklı besinleri tüketmiyorlar. Yumurta, aslında en kaliteli protein kaynağı fakat yumurta tüketilmiyor vegan beslenme de. Kıyafetlerinde bile; ipek kıyafetler, deri kıyafetler, hayvansal kaynaklı kıyafetleri kullanmıyorlar. Çikolata içerisinde süt olduğu için yemiyorlar. Sığır jelatini veya başka hayvansal jelatinlerden yapılan şekerlemeleri ve besinleri de tüketmiyorlar. (Tabii ki sağlıklı değil ama zaten kendileri tüketmiyorlar, hayvansal kaynaklı olduğu için.) Bunların yerine bitkisel besinleri tüketiyorlar. Vegan beslenme, bu şekilde bir beslenme tarzıdır.

Peki Vegan Beslenme Sağlıklı mıdır?
vegan beslenme ve sağlık - KahveKafeNet
Aslında tartışmalı bir konu. Tabii ki vegan beslenen kişilerde; demir eksikliği, B12 eksikliği, kalsiyum eksikliği hatta D vitamini eksikliği çok daha yaygın görülüyor. Çünkü hayvansal kaynaklı besini tüketmiyor bu kişiler. Mutlaka düzenli olarak, muayene için ve kan tahlilleri kontrolü için doktora gitmekte fayda vardır. Bunun dışında vegan beslenenlerin bir diyetisyene danışarak, hangi besinlerin kendileri için daha çok faydalı olduğunu ya da hangi besinlerden sık tüketmesi gerektiğini öğrenmesi gerekir. Ayrıca Diyetisyen tarafından hazırlanan bir beslenme programı uygulandığında, kişilerin daha sağlıklı beslenmesi mümkündür. Örneğin; kuru baklagiller, vegan beslenme için gerçekten çok önemlidir. Çünkü yüksek miktarda bitkisel protein içermektedir. Mutlaka her öğün, kuru baklagillerden yapılan besinleri tüketmekte fayda var.

Vegan Beslenme Tablosu | Vegan Beslenme Listesi
Aşağıdaki resimde bulunan vegan beslenme tablosundan yararlanarak, beslenmenizi daha sağlıklı yapabilirsiniz. Vegan beslenme listesini görmek için TIKLAYIN

Vegan Beslenme konusundaki yorumlarınızı aşağıya bırakabilirsiniz.



Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski