Tuvalet mi Lavabo mu Demeliyiz?

Tuvalet mi Lavabo mu Demeliyiz?

tuvalet mi lavabo mu hangisini kullanmalıyız - KahveKafeNet
Günlük yaşantımızda alışveriş merkezleri, kafeler, restoranlar ve diğer pek çok mekanda, tuvalet veya lavabo ihtiyacımız olur. Böyle durumlarda yanımızda bulunan kişi veya kişilere ya da mekan görevlilerine ne dememiz gerektiğinin cevabını pek çoğumuz bilmeyiz. Hatta tuvalet mi desem, lavabo mu desem diye düşündüğümüz de olmuştur. Bizde bu konuya açıklık getirdik ve bu gibi durumlarda ne dememiz gerektiğini sizler için paylaşmaya karar verdik. Bunun için iletişim ve zarafet uzmanı aynı zamanda yazar olan Gökhan Dumanlı'nın açıklamasını sizler için derledik.
İşte iletişim ve zarafet uzmanı Gökhan Dumanlı' nın Tuvalet mi Lavabo mu' ifadesini kullanmalıyız? sorusuna verdiği cevap.

Tuvalet mi Lavabo mu' İfadesini Kullanmalıyız?

Zarafet kuralları içerisinde tuvalet mi demek lazım yoksa lavabo mu demek lazım hangisi doğru? diye çok fazla soru alıyorum. Sevgili okuyucularımız, bu konuda haklısınız ve hepimiz bu ikilemi yaşıyoruz. Özellikle kalabalık bir yemekteysek veya bir restorandaysak nasıl yapsak, masadan kalkarken bunu söylesek mi?  -Hayır, bunun cevabını söylüyorum hiçbiri. Masadan kalkarken insanlara nereye gittiğinizi söylemeniz gerekmiyor. Sadece "İzninizle" deyip masadan kalkıyor olmanız yeterlidir. Hanımlar ise, tuvalete giderken çantalarını yanında götürebilirler, bu asla yanlış bir davranış değildir. Lütfen bu konuda bir ikilem yaşamayın ama doğrusunu yine de sorarsanız, tabii ki "Tuvalet" demek doğru olacaktır. Bu her yerde bu şekilde ifade ediliyor. Günümüzde yeni açılan pek çok restoranda sadece el yıkama lavaboları da yapılmaya başlandı. Eğer sadece el yıkamak isterseniz, "Lavabo nerede?" diye sorabilirsiniz.
tuvalet mi lavabo mu ifadesini kullanmamız gerekir - KahveKafeNet

Peki ben bu durumda ne diyorum?

Evet bende sadece el yıkayacaksam "Lavabo" diyorum ama onun dışında eğer garsona tuvaleti soracaksam, "Tuvalet" şeklinde kullanıyorum. Böyle bir şekilde kullanım yanlış değildir ama başta da söylediğim gibi, masadan kalkarken insanlara nereye gittiğinizi söylemek durumunda değilsiniz. "İzninizle hemen geliyorum" ya da "Müsaadenizle" deyip masadan kalkıp, tekrar gelebilirsiniz. Zaten nezaket kuralları gereği, karşınızdaki kişinin de bunu size sormaması gerekir.
lavabo mu demeliyiz - KahveKafeNet
Evet, bu konuyu da uzmanından aldığımız cevapla açığa kavuşturmuş olduk.


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski