Nohut Mayası Nasıl Yapılır? | Evde Nohut Mayası(Tatlı Maya) Yapımı

Nohut Mayası Nasıl Yapılır? | Evde Nohut Mayası(Tatlı Maya) Yapımı

nohut mayası tarifi, doğal nohut mayası yapımı - KahveKafeNet
Bu yazımızda sizlere ev yapımı doğal nohut mayası yapımından bahsedeceğiz. Ekmek ve soya yoğurdu yapımında da kullanabileceğiniz nohut mayasını yapmak oldukça kolaydır. Özellikle vegan yaşama sahip kişilerin tükettiği soya yoğurdunu mayalamak için kullanabileceğiniz nohut mayası, doğal ve sağlıklıdır. Ancak burada şunu da belirtmekte fayda var. Normal yoğurt mayası ile hazırlanan yoğurtlar ile nohut mayası ile hazırlanan yoğurtlar arasında küçük bir fark bulunuyor. Bu fark; normal inek sütünün mayalandıktan sonra yoğurda dönüşebilmesi için, yoğurt bakterisi adı verilen iki tür bakteriye ihtiyacı vardır. Bunlardan biri; sütle beslenerek laktik asit fermantasyonu yaparak sütü yoğurda dönüştüren ve adını ilk olarak ortaya çıktığı ülkeden, Bulgaristan'dan alan "Lactobacillus bulgaricus" bakterisi, diğeri ise; "Streptococcus thermophilus" bakterisidir. Bu bakteriler normal yoğurt mayasında bulunurken, nohut mayasında bulunmaz. Bu nedenle nohut mayasıyla hazırlanan yoğurdun kıvam, tat ve besin değerleri arasında, normal mayalamaya göre farklılıklar vardır. Bu bilgiyi dikkate alarak, ister yoğurt mayası ile isterseniz de nohut mayasıyla doğal yoğurtlar elde edebilirsiniz.  İşte Ev Yapımı Nohut Mayası Tarifi...


Nohut Mayası(Tatlı Maya) Nasıl Hazırlanır ? | Nohut Mayası Nasıl Yapılır? | Nohut Mayası Yapımı

kolay nohut mayası tarifi, nohut mayası neden tutmaz, KahveKafeNet

Ev Yapımı Nohut Mayası İçin Malzemeler

 1 çay bardağı un
 1 tatlı kaşığı toz şeker
 1 çay kaşığı tuz
 Yarım su bardağı organik nohut
 1 su bardağı ılık su

Evde Nohut Mayası(Tatlı Maya) Yapılışı

nohut mayası ile yoğurt nasıl yapılır, yoğurt mayalama, KahveKafeNet
Nohut mayası yapımında kullanılan nohut; yerli tohumlarla üretilen, genetiği ile oynanmamış (GDO'suz) ve organik nohutlardan olmalıdır. İthal olarak gelen nohutlardan ya da zararlıları uzaklaştırmak için ilaçlanan nohutlardan kullanmak, istediğimiz sonucu vermeyecektir. Bu nedenle nohut seçimine dikkat etmemiz gerekir. Bu kısa bilgiden sonra nohut mayası yapımına geçelim.

◦ Nohutları bir bez parçasının arasına koyup, yassı bir taş veya mermer parçasına benzer bir malzeme ile vurarak kabaca parçalayın.(havan içinde de kırabilirsiniz) Ardından bunu bir kavanoz içine ekleyin. 
◦ Üzerine un, şeker, tuz ve sıcak suyu da ekledikten sonra kaşıkla iyice karıştırın ve kavanozun kapağını sıkıca kapayın. (Ege bölgesinde mayanın güzel olması için, "Tatlı kız aşeriyor, seni bekleyip durur. Hadi bakalım çabuk gel" diyerek kavanoz kapağı kapatılır.
◦ Hava çok güneşli ve sıcaksa dışarı sıcak bir ortama, hava soğuksa bir kaç kat polar battaniyeye sıkıca sararak hareket etmeyeceği ve ısı kaybetmeyeceği kalorifer yanı veya fırın içi gibi bir ortama bırakın. 
◦ Nohut mayası için en uygun sıcaklık 40 - 50°C arasında olan sıcaklıktır. Bunun üzerindeki sıcaklıklarda maya daha çabuk aktifleşmektedir ancak yüksek sıcaklık mayayı öldürebilir.
Nohut mayasında aşılmaması gereken sıcaklık 60°C iken, en ideal sıcaklık ise 46°C dir.
◦ Hazırladığımız nohut mayasında yaklaşık 4-5 saat sonra hareketlenme başlayacaktır. İlerleyen saatlerde ise köpürmeye ve kabarmaya başlayacak ve tam 8-10 saat sonra kavanozdaki karışımın üzerinde bir tabaka halinde nohut mayası oluştuğunu göreceksiniz. 
◦  Nohut mayasının aktifleşme süresini çok uzun tutmamak gerekir. Aksi halde zararlı bakteriler ortaya çıkar ve mayanızda kötü bir koku oluşur. Normal hazırlanan mayanın da ağır bir kokusu olur ama o kadar rahatsız edici değildir.
 Süre sonunda hazır hale gelen ve üstte oluşan tabaka halindeki mayayı, bir kaşıkla ya da süzerek alıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; sadece üstte oluşan köpüksü aktif mayayı almamız, altta kalan sıvı veya posaları kullanmamamızdır. Eğer bu sıvı ve posaları da hamur içine dahil edersek bakteri çoğalması nedeniyle ekmekte kötü bir koku oluşabilir ya da ekmek kısa sürede bozulabilir. (aktif mayayı aldıktan sonra geriye kalan sıvı ve posaları atabilirsiniz.)
 Evet aktif ön maya hazır. Bu maya ile hemen güzel bir hamur yoğurup 2-3 saat kadar mayalandıktan, göz göz olduktan sonra lezzetli köy ekmekleri yapmaya başlayabilirsiniz.

İşte Ev Yapımı Nohut Mayası tarifi bu kadar basit...


Ege Bölgesinde Hazırlanan Nohut Mayası Tarifi


nohut mayası ekmek, nohut mayasından ekmek, KahveKafeNet
Ege bölgesinde eski toprak bayanlarımızın hazırladığı tarif ise şu şekildedir. Yine yukarıdaki aynı malzemeler(tuz hariç) kullanılır ve ekstra olarak 1 adet defne yaprağı da eklenmektedir.
İlk önce nohutlar kırılır ve kavanoza eklenir. Üzerine 1 adet defne yaprağı atılır ve 1 su bardağı kadar kaynar su dökülür. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve dışı polar battaniye ile iyice sarılır. Yaklaşık 4 saat beklenir ve kavanoz açılır. Kavanozu açtıktan sonra içindeki defne yaprağı alınarak içine un, şeker ve bir miktar daha sıcak su eklenir ve kaşıkla iyice karıştırılarak kavanozun kapağı kapatılır. Sıcak tutulması için iyice sarılır ve 5- 6 saat beklenir. Nohut mayası hazır hale gelir. Mayada bulunan nohut parçaları alınır ve hazırlanan nohut mayası un içine dökülerek güzel bir hamur hazırlanır. Bu hamur da 2 - 3 saat mayalandıktan sonra, harika sıcacık ekmekler hazırlanır.


Nohut Mayası Nasıl Saklanır? | Nohut Mayası Saklanır mı? Nohut Mayası Buzdolabında Saklanır mı? | Nohut Mayası Ne Kadar Dayanır?


nohut mayası saklanır mı nohut mayası buzlukta saklanır mı, nohut mayası buzlukta nasıl saklanır, KahveKafeNet
Evde hazırladığımız doğal nohut mayası, çok uzun süre dayanabilen bir maya türü olmadığı için, saklanması tavsiye edilmez. Bu mayayı yapanlar hemen kullanırlar. Öyle uzun bir süre saklamak pek de yaygın ve doğru değil. Hazırlanan nohut mayasını, yapılır yapılmaz ekmek ya da yoğurt mayalamak için hemen kullanmanız tavsiye edilir. Nohut mayası, hassas koşullar istediği için saklanması da o şekilde yapılabilir ancak bu koşulu sağlamak her zaman mümkün değildir. Özellikle uygun ortam sıcaklığı sağlanır ve burada muhafaza edilirse, cam bir kavanoz içinde bir süre boyunca saklanabilir. Nohut mayasının buzdolabında saklanması da doğu değildir. Çünkü soğuk ortam, hazırlanan mayanın sönmesine neden olabilir.

Nohut Mayası Nerede Satılır? | Nohut Mayası Nerede Bulunur?

Evde kolayca hazırlanıp kullanılan nohut mayasını, diğer hazır mayalar gibi satın almak istiyor olabilirsiniz. Ancak nohut mayası, hazır üretilen mayalar gibi marketlerde satılabilen bir maya çeşidi değildir. Belki ileri ki zamanlarda nohut mayası da market ürünü olarak raflarda yerini alır.
Elde edilen mayayı ister ekmek, galeta ve simit yapımında isterseniz yoğurt mayalamak için kullanabilirsiniz. Eşinize, dostunuza ve sevdiklerinize doğal ve sağlıklı tarifler hazırlayabilirsiniz. 

Soya Yoğurdu Nasıl Yapılır?
Eğer bu maya ile Soya Yoğurdu yapmak istiyorsanız, Soya Yoğurdu Nasıl Yapılır? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.


Nohut Mayası Nasıl Yapılır Video

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski