İyi Yumurta Nasıl Anlaşılır? - Yumurta Üzerindeki Kodlar Ne Anlama Gelir?

İyi Yumurta Nasıl Anlaşılır? - Yumurta Üzerindeki Kodlar Ne Anlama Gelir?
yetiştirme metodu kodu ne demek - KahveKafeNet
Ülkemiz, yumurta üreten ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde organik yumurta üretimi, gezen tavuk yumurta üretimi, rahat kümes ve kafes yumurta üretimi isimleriyle çeşitli üretimler gerçekleştirilmektedir. Piyasada bu üretim isimleri yumurtalarda kullanılmakta ve hileli olarak pahalı satışlar gerçekleştirilebilmektedir. Bu satışlarla hem tüketiciler kandırılmakta hem de haksız kazançlar elde edilmektedir. Dolayısıyla bu çeşitliliği ayırt etmek ve tüketicilerin doğru tercih yapmaları için, yumurta satışında bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'ne göre, 1 Nisan 2018 tarihi itibariyle bu önlem alınmış ve "Yetiştirme Metodu Kodu" uygulaması zorunlu hale getirilmiştir. Yani tüm yumurtalarda kod dönemi başlamıştır. Bakanlığın yeni tebliğine göre, üzerinde Yetiştirme Metodu Kodu bulunmayan yumurtalar 1 Nisan 2018 tarihi itibariyle artık satılamayacaktır. Böylece bir tüketici, yumurta satın alırken üzerindeki kodlara bakarak o yumurtanın üretimi ve kalitesi hakkında bilgi edinebilecektir.
yetiştirme metodu kodunun anlamı - KahveKafeNet
Önceden yumurtalar üzerinde bu tür kodlama mevcuttu ancak yeterli bilgiler içemiyordu. Sadece TR ile başlamakta ve ardından üretilen ilin plaka kodu ve ondan sonra da kümes işletme numarası bulunuyordu. Artık yeni kod uygulamasıyla yumurtalar üzerinde, 4 farklı yumurta üretim metodu kodu yer alacak. Bu kodlar, TR harflerinin önünde yer alacak ve 0, 1, 2, 3 numaralarından herhangi biri ile başlayacaktır. Kullanılan bu rakamların hepsinin, ayrı bir anlamı olacaktır. Vatandaşlar yumurta satın alırken, bu rakamları kontrol edecek ve yumurtaların nasıl üretildiğini bilecek.
Şimdi yumurta üzerinde yer alan rakamların ne anlama geldiğini öğrenelim. İşte Yumurta Üstünde Yer Alan Sayılar ve Anlamları...

Yumurta Üzerindeki Kodların Anlamları Nedir? | Yumurtaların Üzerindeki Sayılar Ne Anlama Gelir? | Yumurta Üzerindeki Rakamlar ve Anlamları Nelerdir?

0 Numaralı Kod ve Anlamı:
organik yumurta nasıl anlaşılır - KahveKafeNet
Yumurta üzerinde yer alan kod eğer 0 (sıfır) rakamı ile başlıyorsa, bu yumurtanın organik üretim esaslarına uygun olarak üretildiğini gösterir. Bu üretimde tavuklara verilen yemler, organik içeriklidir. Bu yemler, tavukların doğal ortamına en yakın bir şekilde üretilir ve tavuk için gerekli olan tüm vitamin, mineral ve aminoasitler yem içerisinde dengeli bir şekilde yer alır. Yani tavuk doğal ve aromatik bitki küspesi içeren yemlerle beslenir ve hiçbir şekilde hormon uygulaması yapılmaz. 0 rakamı ile başlayan yumurtalar, diğer yumurtalara göre en sağlıklı ve fiyat bakımından da en pahalı yumurtadır.

1 Numaralı Kod ve Anlamı:
gezen tavuk yumurtası sağlıklı mı - KahveKafeNet
Bir rakamı ile başlayan yumurta kodu, onun gezen tavuk yumurtası olduğunu gösterir. Bu yumurtanın üretiminde, tavukların rahatça dışarılarda gezebileceği bir alanı bulunur. Bu tür yumurta üretiminde, tavuklara GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar)’suz yem kullanımı ve hormon uygulaması gibi kısıtlamalar getirilmemiştir. Ancak tavukların rahat bir şekilde gezebileceği, bir alan üzerinde kurulması zorunludur.

2 Numaralı Kod ve Anlamı:
kümeste yumurta üretimi - KahveKafeNet
İki rakamı ile başlayan yumurta kodu, o yumurtanın kümes içinde dolaşan tavuk yumurtası olduğu anlamına gelir. Buradaki kümes, herkesçe bilinen dar, kafesli ve küçük bir kümes değildir. Tavuk sayısına göre belirlenen bir kümes alanı içerisinde, tavukların rahat hareket edebildiği kafesi olmayan kümeslerdir. Yine bu 2 rakamı ile başlayan koda sahip yumurtaların üretiminde, tavuklara GDO’suz yem verilmesi ve hormon uygulanması gibi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

3 Numaralı Kod ve Anlamı:
kafeste yumurta üretimi nasıl yapılır - KahveKafeNet
Üç rakamı ile başlayan yumurta kodu, o yumurtanın ışık ve havalandırma sistemine sahip bir ortamdaki kafeste büyüyen, sadece hazır yem ve suyla beslenen ve dolaşmayan tavuğun yumurtası olduğunu gösterir. Bu yumurtalar diğer koda sahip yumurtalara göre, en sağlıksız olanıdır. Ayrıca bu yumurtalar en ucuz fiyat etiketine sahiptir. Bu yumurtalar kısa sürede çok fazla üretilmesi ve ucuz olması nedeniyle, hazır gıda işletmeleri tarafından çok fazla tercih edilmektedir.

Sizlerde yumurta satın alırken, bu kodlara dikkat edebilirsiniz.


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski