Mırra Kahvesi Nedir, Mırra Kahvesi Nasıl Yapılır?

Mırra Kahvesi Nedir, Mırra Kahvesi Nasıl Yapılır?
evde mırra kahvesi yapımı, urfa mırra kahvesi, Www.KahveKafe.Net
Mırra kahvesi, Arap nüfusun yoğun yaşadığı ülkelerde fazlaca tüketilen bir kahvedir. Mırra kahvesini diğer kahvelerden farklılaştıran en önemli özelliği oldukça acı bir tada sahip olmasıdır. Kahve isminde geçen "mırra" kelimesi, Arapça olarak "mur" kelimesinden yani "acı" dan gelmektedir. Mırra kahvesinin acı bir tada sahip olması nedeniyle, büyük fincanlarda veya bardaklarda sunulmaz. Bunun yerine küçük fincanlar kullanılır ve bunlarla servis edilir.
Ülkemizde Arap kültürüne daha yakın olan Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan; Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin illerinde, yörenin insanları tarafından çokça tüketilmekte ve sevilmektedir. Bu illerde o kadar yaygın olması nedeniyle türkülere bile söz olmuştur.

Hele hele hele Anteplim, gel yanıma dili datlım. 
Çifte telli çalıyor kalkın da oynayalım.
                  ●●●●●●●●
Torosların koludur bizim gavur dağları,
Acı mırra içerler ağaları beyleri.

"Antebin Hamamları" isimli türküde de görüldüğü gibi Acı Mırra dillerde şarkı sözü bile olmuştur.

Mırra Kahve Nasıl Hazırlanır? 
evde mırra kahvesi yapımı öğütme, urfa mırra kahvesi, Www.KahveKafe.Net
Mırra kahve için, illa bu kahve çekirdeği kullanılacak diye belirtilen özel bir kahve çekirdeği yoktur. İstediğiniz kahve çeşidinden mırra kahvesi hazırlayabilirsiniz. Ancak; küçük kahve çekirdeklerinin daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Mırra kahvesi için, kahve çekirdekleri yavaş ateşte el tavası ismi verilen tavada özenle kavrulur. Kavrulan kahve çekirdekleri, dibek ismi verilen bir havanda çok inceltilmeden dövülür. Bu yöntem kahveyi diğer kahvelerin öğütülüş biçiminden ayırmaktadır.

Mırra Kahve Tarifi - Mırra Kahve Yapımı
evde mırra kahvesi yapımı, mırra kahvesi nasıl yapılır, urfa mırra kahvesi, Www.KahveKafe.Net
Mırra kahve, çeşitli aşamalardan geçerek hazırlanır. Bu kahvede kaynatma aşaması önemlidir. Kahvenin kaynama süresi, diğer kahvelerin süresine göre oldukça uzundur. Bu süre 15 dakikadan - 30 dakikaya kadar sürer. Daha lezzetli kahve elde etmek istiyorsanız ve aceleniz de yoksa; kısık ateşte 30 dk kaynatabilirsiniz. Bu kahve adım adım hazırlanır. İlk önce öğütülen kahvenin üzerine bir miktar su eklenir ve kaynatılır. Kaynatılan kahve, kıvamı tutturulduktan sonra ocaktan alınır ve tortunun dibe çökmesi için dinlendirilir. Dinlendirilen kahveyi tortusundan ayrıştırmak amacıyla "mutbak" adı verilen özel hazırlanmış kaba, süzülerek aktarılır. Tortudan ayrılan kahve tekrar ocağa alınır ve 15 dk kadar kaynatılır. Kaynatılan kahvenin üzerine öğütülen kahveden yine kahve atılır. Ardından üzerine bir miktar muskat rendelenerek atılır. Yine tortusundan ayrıştırılır. (ilk işlemin aynısı).
Mutbak da bulunan tortusundan ikinci kez ayrışan bu kahveye su ilave edilir ve kaynatılır. Bu yöntemlerle yoğun ve acı bir kahve aroması ortaya çıkar.
evde mırra kahvesi yapımı ve içimi, mırra kahvesi nasıl yapılır, urfa mırra kahvesi, Www.KahveKafe.Net
Kahvenin sunumunda ise; geleneksel tarzda ki kulpsuz fincanlar kullanılır. Kahve, fincanın yarısına kadar doldurulur ardından gelen misafirlere sunulur. Güneydoğu illerimizdeki geleneğe göre mırrayı içen kişi, elindeki fincanı servis eden kişiye vermek yerine yere ya da masaya bırakırsa;
Fincanı ağzına kadar altınla doldurmak, 
⇝ Kahveyi servis eden kişi ile izdivaç etmek
⇝ Kahveyi servis eden bekar ise; onu evlendirmek ya da kahveyi servis eden kişinin çeyizini hazırlamak ve masraflarını üstlenmek zorundadır.
evde mırra kahvesi yapımı ve içimi, mırra kahvesi nasıl yapılır, urfa mırra kahvesi, Www.KahveKafe.Net
Mırra kahvesinin hikayesi de böyleydi. Mırra deyip geçmemek gerekir. Hem geleneksel hem de zahmet isteyen bir kahvedir. Eğer birgün siz de mırra içerseniz, onu her yudumlayışınızda ne kadar meşakkatli bir kahve içtiğinizi düşünmeniz gerekir.

Mırranın Faydaları Nelerdir? - Mırra Kahvesi Faydaları
mırra kahvesinin faydaları ve zararları nelerdir, Www.KahveKafe.Net
✦ Günlük belirlenen sınırı aşmadan tüketilen mırra kahvesi; vücudun dayanma gücünü arttırarak, yorgunluk belirtilerini ortadan kaldırıyor.
✦ Evde veya işte bir şeylerle ilgilenmeden evvel içinlen mırra kahvesi, dikkat toplamada ve konsantrasyon arttırmada oldukça etkilidir.
✦ Günde 1 fincan içilen mırra kahvesi, karaciğer yağlanmasını azaltmakta ve karaciğer hastalıklarının önüne geçmektedir.
✦ Selülit kremlerinde de aktif olarak kullanılan kafein, mırra kahvesinde de fazlaca bulunduğu için selülitlere iyi gelmekte ve ortadan kaldırmaktadır.
✦ İçilen bir fincan mırra kahvesi, baş ağrınızın hafiflemesini sağlamaktadır ancak içindeki kafein su kaybına neden olacağı için, yanında mutlaka 1 bardak su tüketmenizi tavsiye ederiz.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski