3.Dalga Kahve Akımı Nedir?

3.Dalga Kahve Akımı Nedir?
Başlangıçta vücuda şifa sağlayan bir içecek olarak bilinen kahve, Çoban Kaldi'nin kahveyi keşfettiği çağlardan bu yana çok daha büyük önem kazanmış ve bu önem günümüze taşınmıştır. Kültürel bir değer olarak kabul edilen kahve gelecek kuşaklara da aktarılmaya devam edecektir. Kahvenin gelişimi devamlı bir yükseliş kazanmış ve günümüzde "3.dalga kahve akımı" olarak isimlendirilmiştir. 3.dalga kahve akımı öncesinde ise 2. ve 1. dalga kahve akımları yer almaktadır.
Gelin şimdi bu akımların tanımlamasını yapalım...
1.dalga kahve akımı: 
Kahvenin keşfedildiği vakitten itibaren artış gösteren kahve tüketimi ile başlamaktadır. 1900’lü senelerin başında yaygın bir hale gelen kahve tüketimiyle birlikte,kahve ticareti de artış göstermeye başlar. Bu dönemde kahvenin kalitesinden çok artış gösteren kahve ihtiyacına pratik çözümler geliştirilmiş ve Nescafe, Folgers gibi sıcak suda kolayca çözünebilen kahvelerin yaygın olarak tüketildiği dönemi temsil etmektedir.
2. dalga kahve akımı:
 Amerika’da Starbucks gibi ünlü kahve zincirlerinin ortaya çıkmasıyla kahvenin pek çok çeşidinin tüketicilerle buluşmasıyla başlar. Kahvenin kalite düzeyi bu dönemde eskiye göre daha da çok önem arz eder ve kahve içme yeni bir boyut kazanarak daha keyifli hale gelir.
3. dalga kahve akımı: 
Günümüzde kahveye verilen değeri, kahvenin bir kültür olarak ele alınmasını temsil etmektedir. Kahve çekirdeklerinin üretildiği özel çiftlik alanlarını, ülkeleri ve bu ülkelerin yetiştirdiği kahve çekirdeklerinin kalite seviyelerine kadar önemsendiği bir dönemdir. Yine kahvenin kavrulmasını, öğütülmesini ve özel yöntem ve tekniklerle demlenme süreçlerini kapsayan günümüz kahvecilik akımıdır diyebiliriz.
Bu akımla beraber kahve sıradan bir içecek olmaktan çıkmıştır. Kültürel bir değer haline gelmiş ve baristaların elinde kahve hazırlamak bir sanat haline dönüşmüştür. 3. Dalga kahve akımı ile kahvenin "en iyisi" ni yaratma fikri önem kazanmıştır. Bu nedenle en iyi kahve çekirdekleri seçilip, doğru yöntemlerle işlenerek, uygun demleme metodları ile özgün birer sanat eserine dönüşmektedirler. 3.dalga kahve akımında kahvenin hazırlanışından sunumuna kadar her aşaması büyük önem taşır.
3. Dalga kahve akımı ile birlikte; klasik ve modern çizgilerle dizayn edilmiş bir çok yeni kahve mekanı açılmış ve birbirleriyle en iyi kahve yapma ve sunma konusunda yarışır hale gelmişlerdir.
Hatta yakın bir zamanda 4. dalga kahve akımı ve 5. dalga kahve akımına geçileceği de şimdiden tartışma konusu olmuştur.


1 Yorumlar

  1. aslında kahve benim uykumu getiren bir içecek. ne zaman gece uyanık kalmak için kahve içsem mutlaka bilgisayarın başında uykuya dalıyorum.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski