Kaffeost Nedir, Nasıl Yapılır? - Kaffeost (Peynirli Kahve) Nasıl Hazırlanır?

Kaffeost (Coffee Cheese) Nedir ve Nasıl Yapılır? - Evde Kaffeost Yapımı

Hemen hemen herkes kahve içmeyi sever ancak bu kahve, hem kullanılan malzemelerle hem de görüntü olarak başka bir kahve. 

İşte tüm detaylarıyla Kuzey İskandinav geleneği olan kaffeost...

Tüm detaylarıyla kaffeost nedir, nasıl yapılır - www.kahvekafe.net

Kuzey İskandinav Geleneksel Kahvesi: Kaffeost (Coffee Cheese) Nedir?

Kuzey İskandinav bölgesinde özellikle Finlandiya ve İsveç kahve geleneğinde yer alan ve ilk görüldüğünde oldukça ilginç bulunan bir kahve çeşidi olan Kaffeost; namıdiğer peynirli kahve, küp küp doğranmış peynirlerin kahve içilecek fincanın içerisine eklenip, ardından üzerine sıcak filtre kahve dökülmesiyle hazırlanır.
kaffeost tarifi - www.kahvekafe.net
İsveç'in başkenti Stockholm'un kültüründe de bulunan bu kahve, günümüzde daha çok Finlandiya Laponyası'nda ilgi görmektedir. 

Aslında Kaffeost, Samilerin geleneksel bir yemeğidir. Samiler(Laponlar), Orta Asya'da bulunan Ural-Altay dağlarından gelerek burada Vikinglere karşı büyük mücadelelerde bulunmuş ve en sonunda Kuzey İskandinavya  Laponyası'na sürülmüş çekik gözlü ve rengârenk giysileri olan bir halktır. 
Kaffeost tarihi nedir -samiler - laponya - www.kahvekafe.net
Hatta bu halk için; Ön Türkler olduğu yönünde çok sayıda yazı da kaleme alınmıştır. Laponlar(Samiler) da tıpkı ilk Türkler gibi halen Şamanist ritüeller yapmaktadır. Müziklerinde bunu daha belirgin şekilde görmek mümkün. Avcılık ve balıkçılık ile uğraşan bu halk, evcilleştirdikleri ren geyiklerini yetiştiriyor, binek olarak kullanıyor ve hatta bu geyiklerin etinden ve sütünden de faydalanıyorlar.
Samiler hakkında küçük bir dipnot verdikten sonra asıl konumuz olan kaffeost'a devam edelim.
Finlandiya geleneksel kahvesi kaffeost nasıl yapılır - www.kahvekafe.net
Kaffeost, kelimenin tam anlamıyla, "kahve ve peynir" anlamına gelir. İlk başta size ilginç gelse de, kahveye farklı bir bakış açısı kazandıran bu içecek, değişik lezzetler keşfetmek isteyenler için tercih edilebilir.

Kaffeost Nasıl Hazırlanır?

kaffeost nasıl hazırlanır - www.kahvekafe.net
Kahvenin hazırlanmasında genel olarak; bir inek veya ren geyiğinden elde edilen ve ılık sütten yapılan peynir(Leipäjuusto - ekmek peyniri), filtre kahve ve servis için üstteki resimde görüldüğü üzere huş ağacından oyulmuş güzel bir ahşap kupa (guksi) kullanılır. 
kuzey iskandinav kahvesi kaffeost tarifi nasıl yapılır - www.kahvekafe.net
Özel yapılmış kahve peyniri, küçük dilimler halinde kesilir. Küp küp kesilen bu peynir parçalarından 1 - 2 kaşık alarak boş fincanın içine yerleştirilir. Hemen ardından taze demlenmiş filtre kahve hazırlanır ve peynirlerin üzerine dökülür. 
evde kolay kaffeost yapımı - www.kahvekafe.net
Kahvenin sıcaklığıyla eriyip yumuşayan peynirler, kavrulmuş kahve aromasını içine çeker. Zaten bu peynire ekmek peyniri denmesinin sebebi de: kahve gibi sıvıları kolayca emen emici yapısından geliyor. 
easy kaffeost coffee cheese recipe - www.kahvekafe.net
Ayrıca, çiğnerken duyabileceğiniz hafif gıcırdamaya atıfta bulunarak Amerika Birleşik Devletleri'nde bu peynire: "Fin Gıcırtılı Peyniri - Finnish Squeaky Cheese" denilmektedir.
resimli anlatımıyla ev yapımı kaffeost tarifi - www.kahvekafe.net
Bir yandan kahvenizi yudumlarken diğer yandan da yumuşayan peynirler bir kaşık yardımıyla afiyetle yenilir.

Not: Eğer  bu kahveyi evinizde yapmak istiyor ve orijinal ekmek peyniri bulamıyorsanız. Bunun yerine pek çok markette satılan Hellim Peynirinden alıp,  tavada hafif kızartarak kahvenizde kullanabilirsiniz. Gerçeği ile aynı lezzeti alamasanız da farklı bir deneyim için denemeye değer..


5 Yorumlar

  1. Kulağa biraz garip geliyoooor :( Belki de denemediğimiz için. önyargı da diyebiliriz :)

    YanıtlaSil
  2. Çok enteresanmış, denemesi bedava :) Peynirli kahveyi Türkiye'de satmak biraz zor olabilir yalnız...

    YanıtlaSil
  3. canım kahve çekti. ne zaman sizin yazıları okusam öyle oluyo :D

    YanıtlaSil
  4. hangi kahve kullanılıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taze demlenmiş filtre kahve kullanılmaktadır. Peynir bulamazsanız eğer, ona yakın olan hellim peynirini hafif tavada kızartıp küp küp keserek kullanabilirsiniz.

      Sil
Yorum Gönder
Daha yeni Daha eski