Kahvenin Arap Yarımadasına Gelişi ve Gelişimi

Kahve Arap Yarımadasında - Kahvenin Tarihi

kahvenin tarihi gelişimi - www.kahvekafe.net
İlk olarak Etiyopya'da yetişen kahve bitkisi, Yemen'de üretilmesiyle artmıştır. Araplar kahve bitkisini ilk yetiştirenlerdendir. Aynı zamanda dünyada kahve çekirdeği ticaretini de onlar başlatmışlardır. Kahve bitkisi, 13 ile 15. yüzyıllarda Arabistan Yarımadasının güneyinde bulunan Yemen'de,ardından Mekke ve Medine'ye yayılmış ve 15. yüzyıllardan sonra ise ise gezginler ve tüccarlar tarafından İran, Mısır, Suriye ve Türkiye'ye yayılmıştır.

Kahvenin zamanla toplumsal önemi de artmıştır. İlk başta sokaklarda satılan kahve zamanla kahvehane kültürüne dönüşmüştür. İnsanlar artık cami yerine kahvehaneleri tercih etmeye başlamışlar ve buralarda koyu sohbetler edilmiş, oyunlar oynanmıştır. Dini çevreler bu durumdan rahatsız olunca, kahve içiminde ara ara kısıtlamalar yapılmıştır.

Kahvehaneler,sadece kahve içilen,sohbet edilen değil aynı zamanda yöresel ezgiler dinlenen,taş oyunları oynanan ve güncel haberleri paylaşmak amacıyla toplanılan yerler haline gelmiştir. Hatta kahvehaneler zamanla, "Bilgelik Okulları" olarak da anılmıştır. Bilgi paylaşımının önemli merkezleri durumuna gelmişlerdir.

Kahve çekirdeğinin, Arap yarımadasından Osmanlı İmparatorluğu merkezlerine ulaşmasıyla, kahve çekirdeğinin tüm dünyaya yayılması açısından önemli bir aşama olmuştur.
Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski